Ако сакате здраво срце, одморете се во оваа поза: Поради ова, луѓето од племето Хаџи никогаш не страдаат од проблеми со срцето!

24 април, 2020
217123_profimedia0471474901_ls

Во северниот дел на Танзанија, постои племето Хаџи. Има само 1.300 од нив, и тие претставуваат една од последните заедници на ловџии-собирачи во светот. Нивниот дијалект нема никаква сличност со ниту еден јазик на земјата и може да биде еден од најстарите говорни јазици.

ДНК на овие африкански ловци исто така укажува на античките корени на самото човештво, стари најмалку 100,000 години. Нивниот дом е во близина на Северна Танзанија, во Клисурата Олдува, која со право ја нарекуваат „лулка на човештвото“, делумно затоа што некои од најстарите познати човечки остатоци се пронајдени таму.

Антички начин на живот

Поголемиот дел од денот им е посветен на ловот. Техниките што се користат за наоѓање лов се пренесуваат од генерација на генерација. Мажите обично ловат со лакови и стрели, додека жените копаат корења и растителни бобинки.

Хаџ не чува храна, ниту гради куќи. Наместо тоа, тие прават привремени колиби од исушена трева и испреплетени гранки и се движат во согласност со локалните животни.

Сепак, она што ги фасцинира научниците ширум светот е нивната „позиција за одмор“. Додека тие зборуваат, јадат или чекаат плен во заседа, Хаџи чучнуваат.

Но, од гледна точка на експерт – тие не се одмараат во тоа време затоа што мускулите на нозете работат, согоруваат енергетски резерви. Според неодамнешната студија на американски научници, оваа позиција на телото има корисен ефект врз здравјето на срцето и крвните садови.

Седечки начин на живот негативно влијае на секој атом на нашето тело. Додека мозокот постојано работи, мускулите се одмараат. Овој ефект на одмор негативно влијае на метаболизмот на мастите и јаглехидратите, крвниот систем, вклучително и ендотелот – внатрешната обвивка на крвните садови, што ги регулира воспалителните процеси. Како резултат, се јавува кардиоваскуларна болест, една од водечките причини за смрт во светот.


Студијата, спроведена на Универзитетот во Јужна Калифорнија, опфати 28 мажи и жени од племето Хаџи кои веќе 8 дена носелеуреди за да мерат активност на мускулите на нозете. Се покажа дека нивните активности биле 3 пати поголеми отколку што препорачале американските лекари!   Иако Хаџите одмараат од 9 до 10 часа на ден, тие сè уште не седат туку чучнуваат кога не ловат. Тогаш беше заклучено дека во чучната позиција мускулите трошат од 20 до 40% од енергијата, што нормално се троши при одење.   Потоа беше заклучено дека оваа позиција може да ги нормализира и нивото на шеќер во крвта и кардиоваскуларните проблеми.  

Затоа, ако сакате добро срце, чучнете!