Ако се прашувавте кога конечно ќе можеме да ги симнеме маските за заштита, овој човек тврди дека го има одговорот!

15 октомври, 2020
маски

Ако сте задоволни што мерките против ширењето на короната можат да бидат укинати наскоро, немаме добри вести за вас


Маските и социјалното растојание ќе останат дел од нашите животи барем до летото следната година, тврди шефот на тимот од Оксфорд за тестирање на вакцината против вирусот корона, професорот Ендру Полард.

Професорот Полард предупредува дека правилата за контрола на вирусот корона вирус ќе мора да се почитуваат дури и ако глобалните тестови го докажат успехот на вакцината.

Според него, првата вакцина нема да биде достапна пред следната година, а здравствените работници прво ќе бидат вакцинирани против вирусот корона.
Професорот Полард верува дека последните тестови на вакцината може да бидат завршени до крајот на оваа година, но предупредува дека нашите животи нема да се вратат во старата рамка барем до јули 2021 година.

Ако завршиме со вакцина која е ефикасна во спречување на болеста, тоа ќе биде убедливо најдобриот начин за контрола на вирусот. Но, што треба да сториме во меѓувреме? Дури и да имавме доволно вакцини за секого, тешко дека ќе дојдеме во позиција да го укинеме социјалното дистанцирање – истакнува професорот Полард.

Тој нагласува дека сè додека не стекнеме колективен имунитет, нема да можеме да ја отфрлиме мерката за носење заштитни маски:

Само кога ќе дојде до сериозен пад на бројот на заболени од вирусот корона, владите на земјите ширум светот ќе можат да ги укинат препораките и обврската да носат заштитни маски во договор со епидемиолозите. Ковид 19 е вирус кој многу лесно се пренесува и затоа мора да бидеме внимателни подолго време.

Вакцината од Универзитетот Оксфорд е една од деветте вакцини против Ковид 19 кои влегоа во третата фаза на тестирање, последната пред нејзината примена и се верува дека ќе биде прва што ќе влезе во масовна употреба на целата планета.

Оксфордската вакцина се заснова на генетски конструиран вид коронавирус што предизвикува настинка кај шимпанзата. Студијата опфатила 20.000 волонтери во Велика Британија и други земји дадени со вакцина или плацебо.
Професор Полска вели дека првите резултати покажале дека вакцината започнува производство на антитела кои обезбедуваат отпорност на Ковид 19 најмалку во следните три месеци по имунизацијата. Тестовите на волонтерите кои биле вакцинирани во април ќе покажат овој месец дали вакцината обезбедува отпорност на Ковид 19 за половина година.

Претходните докази во лабораторијата покажаа дека антителата се во состојба да го запрат вирусот во траги – рече проф. Полард.