Анксиозноста најчесто се појавува во вечерните часови

16 јуни, 2020
hgfhgf

Анксиозноста најчесто се јавува токму кога на телото му е потребен одмор, во текот на ноќта. Многу клинички испитувања откриле дека недостатокот на сон може да биде поттик за вознемиреност, но исто така и дека вознемиреноста може да биде причина за недостаток на сон.

Симптоми на анксиозност

Постојат многу симптоми на анксиозност и секој ги доживува поинаку. Вообичаени симптоми вклучуваат: чувство на нервоза, вознемиреност, тешкотии во концентрирање, проблеми со спиењето и гастроинтестинални проблеми. Друг симптом што може да го доживеете се нападите на паника. Нападот на паника е епизода на екстремен и интензивен страв, честопати придружена со физички манифестации. Вообичаени симптоми на напад на паника вклучуваат: брзо чукање на срцето, болка во градите, останување без здив и затегнатост во грлото, потење, вртоглавица или несвестица и чувство како ништо да не е реално. Во некои случаи, дури може да заспиете и да бидете разбудени од напад на паника. Напади на ноќна паника ги имаат истите симптоми на редовни напади на паника, само што се случуваат додека спиете. Ако доживеете ноќен напад на паника, тешко е да постигнете мир и тешко е повторно да заспиете. Според Американското здружение за анксиозност и депресија (АДАА), над 50 проценти од возрасните велат дека нивото на вознемиреност влијае на нивната способност да спијат ноќе. Сепак, постојат многу причини зошто вознемиреноста може да се влоши во текот на ноќта. Можеби чувствувате дека мислите „летаат“ и дека не можете да ги запрете или премногу размислувате за тоа што треба да направите следниот ден, а тоа дополнително ве оптеретува. Овој „стрес“ може да предизвика телото да доживее наплив на адреналин, предизвикувајќи несоница.