Болести на 21-виот век: Како да знаете дали се работи за алергија или настинка кај детето

14 октомври, 2020
dijete


Честопати можеме да слушнеме дека алергиите се болест на 21 век, а статистиката за жал го потврдува тоа. Секоја година има пораст на луѓе кои патат од алергија, а бројките растат кај деца и млади. Алергии кај деца може да се појават со потешки или поблаги симптоми, а меѓу најчестите се оние на полен, атопичен дерматитис и уртикарија или дермографизам. Децата почнуваат да развиваат алергии во раното детство, особено ако постои генетска предиспозиција за создавање преосетливост на организмот. Ова не значи дека сите родители кои страдаат од алергии ќе имаат дете со алергија, но има малку поголеми шанси за тоа.

Алергии на полен кај деца

Алергии на полен се јавуваат поради вдишување на полен за време на цветни растенија и се јавуваат во подоцнежното детство и припаѓаат на алергии на респираторниот систем. Оваа преосетливост предизвикува симптоми на ринитис и послаби и поинтензивни симптоми во дишните патишта. Овие се најчестите симптоми на алергија кај дете:

растечен и затнат нос

кивање кога детето е во директен контакт со алергенот

конјунктивитис

кашлање и отежнато дишење

чешање и болка во ушите

Како знаете дали станува збор за вирус или алергија? Овие симптоми се слични на симптомите на вируси и инфекции, но главната разлика е во нивното времетраење. Кај алергиите траат подолго или се повторуваат, но се појавуваат и за време на цветниот период. Појавата на алергија често изгледа како обична настинка и се третира на тој начин. Меѓутоа, ако трае долго и не е придружено со треска, би било добро да се сомневате во алергија.

Ако се сомневате на алергија кај деца, многу е важно да се испита генетската историја, односно дали има луѓе во семејството чувствителни на алергени. Покрај тоа, треба да се земат предвид дневните навики на детето – дали тој пасивно вдишува чад од тутун, дали е често на провев, дали се грижи за хигиената

Исто така, би било препорачливо да се прегледа поленскиот календар и да се следи појавата на симптомите со појава на одредени алергени. Проблематично е што едно лице може да биде алергично на повеќе од еден полен, па затоа е многу корисно да направите крвен тест и кожни тестови.