Болка, пецкање, чешање..овие проблеми треба сериозно да ги сфатат и мажите и жените!

22 јуни, 2020
сџдцвфбнм

1. Пецкање и болка во вагината за време на пенетрацијата Вестибулодијата е прилично честа состојба која се јавува кога има пецкање и болка во одреден дел од вагината. Вестибулата се наоѓа онаму каде што вулвата (пределот на кожата од надворешната страна на женските гениталии) се спојува со вагината. Оваа состојба често е пропратена со болка при пенетрација.


2. Предвремена ејакулација

„Оваа состојба вклучува неволно ејакулирање непосредно пред, или веднаш по пенетрацијата“, објаснува Нелсон. „Имајте на ум дека повеќето мажи издржуваат помеѓу три и четири минути, па ако по тоа време започнете да се потите, а вие се приближувате до врвот – сè е добро. Меѓутоа, ако постојано ејакулирате веднаш штом ќе се возбудите, побарајте сексуален терапевт за техники на однесување за решавање на проблемот “, додава тој.

3. Сувост на вагината

Овој прилично чест сексуален проблем, за повеќето жени, често останува нерешен. Според д-р Вале, сувоста може да биде последица на доењето, хормонални промени, кога жената влегува во менопауза или несакани лекови. „Ниските нивоа на естроген се јавуваат природно за време на постојаното доење, што може да придонесе за намалено вагинално подмачкување и опаѓање на вагиналното ткиво“.


4. Еректилна дисфункција

Иако еректилната дисфункција може да има неколку причини, една од нив е корорнарна артериска болест. Според Мишел, запушените артерии можат да предизвикаат еректилна дисфункција, бидејќи тие го спречуваат протокот на крв.

5. Пецкање или чешање на вагината

Ако чувствувате чешање или пецкање “таму долу”, тоа може да се должи на габична инфекција или бактериска вагиноза. Габична инфекција се јавува кога габата од кандида излегува надвор од рамнотежа, а тоа може да биде резултат на хормони , гелови за туширање и вагинални спрејови, па дури и здравствени состојби како што е ослабен имунолошки систем. Бидејќи тие се сексуално преносливи, најдобро е да се избегнува секс додека двајцата партнери се лекуваат. Габични инфекции често може да се третираат со кремови без рецепт. Бактериската вагиноза мора да ја лекува лекар. Бидејќи е тешко да се каже разликата, секогаш е добро да се консултирате со лекар.