Чајот воопшто не е здрав ако го приготвувате на овој начин: Цел живот овој напиток го подготвуваме погрешно

28 септември, 2020
caj


Чаевите се меѓу најздравите пијалоци, но поради една грешка направена при готвењето, овој пијалок е многу помалку корисен за нашето тело. Повеќето луѓе едноставно ја мерат потребната количина на вода, доведуваат до вриење и преливаат вреќа чај или сушени билки. И, би рекле дека тоа е единствениот начин да се подготви чај, но не е, и не е во ред.


“Премногу топла, односно врела вода, ги уништува корисни состојки во растенијата, така што во чашата останува само силен вкус. Варената вода или стоењето вреќа со чај во чаша премногу долго го прави пијалокот вкусен како и водата во која стојат листовите , и прекумерното додавање на шеќер , мед и лимон драстично го менуваат вкусот и го прават чајот бескорисен “, вели професионалниот дегустатор на храна и пијалоци Мартин Исарк. Со цел чајот, како еден од најздравите пијалоци, да има максимален можен ефект врз нашето тело, водата не треба да биде потопла од 80 степени. Ако немате никаков термометар со кој ќе го одредите ова, доволно е да додадете малку ладна вода во зовриената вода пред да ја истурите врз вреќата со чај. Исто така, проверете дали вреќата или исушените растенија не остануваат во топла вода премногу долго – две или три минути или како што пишува на пакетот со чај. Ако треба, додадете малку шеќер, мед или лимон, но имајте на ум дека колку е горчлив чајот, толку е повеќе здрав затоа што содржи повеќе танини.