Дали да ги триете забите со лимон или не: Експерт одговара на ова прашање и предупредува за големи заблуди

30 септември, 2020
download (1)

Колку често слушате некои информации за стоматолошката нега што ви се малку чудни за да не знаете дали треба да верувате во тоа или не? Стоматологот Горан Јовичевиќ објасни некои заблуди во врска со грижата за забите. Можеби нешто од ова ќе ви помогне да ги одржувате вашите бели заби здрави што е можно подолго.

Lemon Juice May Squeeze Away Important Tooth Enamel - Vibrant Smiles  Mableton GA Dentist Dr Chea Rainford


„Многу често во нашата канцеларија доаѓаат пациенти кои се поддржувачи на триење на лимони на површината на забот како метод на избелување и зајакнување на забите. Резултатот е токму спротивното! Нашите заби се направени од минерали. Овие минерали се подложни на растворање кога се изложени на киселина, а лимонот е токму тоа. Триењето со лимон може да резултира со сериозно абење на забот што го нарекуваме ерозија. Со истенчување на емајлираниот слој, горниот слој на забните ткива, чувството на преосетливост на надворешни дразби станува поизразено. Топло, ладно, слатко, кисело со текот на времето тие стануваат најлошиот кошмар. За жал, изгубеното, природата никогаш нема да се врати “, предупредува Јовичевиќ.

Втората заблуда е можеби најраспространета, но исто така и најкомплицирана и се однесува на самото миење на забите. „Тоа е многу честа заблуда за чистење на забите само наутро. Скоро сите добиваат лош здив откако ќе станат, а тоа е сосема нормално. Токму овој мирис е причината зошто постои тенденција да се мијат забите наутро, а четкањето во текот на денот и навечер се прескокнува. Сепак, ако навистина треба да сфатам кое време од денот е клучно за одржување на оралната хигиена, тогаш е навечер, пред спиење. Имено, во текот на ноќта се намалува лачењето на плунка, кое содржи природна одбрана. Ако не ги отстраниме наслагите што се насобрале во текот на денот пред спиење, создаваме совршени услови за раст на бактериите (и создаваме штета) затоа што им обезбедивме храна и природната одбрана ни е привремено отсутна. Затоа, во никој случај не прескокнувајте миење на забите навечер! “, Нагласува стоматологот.

Try These Home Remedies for Teeth Whitening and Fresh Breath - Beauty Hitch

Но, постои и една опасна заблуда поврзана со бременоста. „Би сакал да издвојам можеби една од најштетните заблуди, а тоа е дека е нормално да изгубите еден заб во бременоста. Бременоста е прекрасен период во животот на жената, но и телото се соочува со голем број предизвици во тој период. Гума за џвакање кај бремени жени е многу често чувствителна, болна тема сето тоа како резултат на влијанието на хормоните. Поради страв, болка, незнаење, за жал бремените жени знаат да се откажат од хигиената на усната шуплина, што може само да ја влоши ситуацијата. Бременоста исто така не е причина да не се оди на забар. Нашите процедури се безбедни во вториот триместар, а со неопходната промена во начинот на работа, процедурите што се потребни може да се извршат и во остатокот од бременоста! “, Заклучува Јовичевиќ.