Дали пиете кафе за да се отрезните? Научниците објаснуваат зошто НЕ СМЕЕТЕ да го правите тоа

9 септември, 2020
alcohol-428392_1920-1536x1022

Лекарите тврдат дека кафето е лош лек за мамурлак

Главата ве боли после премногу алкохол, а првото нешто што сакате да го направите е да пиете кафе?

Ако вашиот одговор е: Да, имајте на ум дека, како што тврдат научниците, правите голема грешка.

Д-р Роберт Свифт објаснува дека кафето е лош лек за мамурлак, бидејќи кофеинот го „мами“ мозокот и го убедува дека е потрезвено отколку што е реално, што може да биде многу штетно за здравјето.

Кога почнувате да пиете, алкохолот го сигнализира мозокот да произведува поголеми количини на допамин, хормон кој ни помага да се чувствуваме добро. Од друга страна, допаминот го стимулира производството на хемикалија наречена цикличен АМП.

Цикличниот АМП го прави мозокот поактивен, а едно лице се чувствува посреќно и поенергично.

„Сепак, во моментот кога ќе престанете да пиете, се активираат алкохолни седативи. „Вашиот мозок забавува и чувствувате вртоглавица и умор“, објаснува Свифт.

„Но, кога пиете кафе, кофеинот ги блокира ензимите кои го регулираат цикличниот АМП. Ова ги зголемува „добрите“ ефекти на алкохолот и ја намалува неговата функција на смирување. Поради ова, имате впечаток дека веќе не сте толку пијани и, најверојатно, ќе одлучите за друга рунда пијалоци. И, тоа е голем проблем, бидејќи кафето го маскира седативниот ефект на алкохолот, но не го намалува нивото на алкохол во крвта. Сè уште сте пијани “, вели Свифт.

Исто така, проблемот е што и алкохолот и кафето доведуваат до дехидрираност, и ако ги конзумирате заедно, ќе си направите лоша услуга – ќе бидете уште поисцрпени, а мамурлакот ке ви биде уште полош.