Дали селфи е психолошко нарушување или популарно хоби?

14 април, 2020
selfi

Огромниот ентузијазам за нарцизам ги натера психолозите да ја проучуваат темата и да спроведат тест. Затоа претераната љубов кон селфито го доби своето име – Самоманија.

Ќе се согласите дека не сме далеку од вистината, ако кажеме дека денес само оние кои живеат во пустина каде нема мобилни телефони не го направиле популарното селфи. Сите други луѓе редовно се сликаат и активно ги споделуваат своите фотографии на социјалните мрежи. Некои објавуваат 2 до 3 фотографии неделно, додека некои објавуваат 5 до 6 фотографии на ден. Значи, нема граници.

Овој огромен ентузијазам за нарцисоидност (а „селфи“ на англиски јазик грубо го означува истото) ги натерало психолозите да ја проучуваат темата и да спроведат тест. Како резултат, тие можеле да откријат дека прекумерната љубов кон селфито е болест која е поврзана со психолошко нарушување на личноста. Има свое име – „самоманија“ или како што понекогаш се нарекува „selfieitis“.

Покрај тоа, експертите биле во можност да разликуваат три фази од развојот на самодовербата:

Почетна – кога некое лице не прави повеќе од три селфи на ден и не ги објавува на социјалните мрежи,

Акутна – појава на зависност кај едно лице да фотографира повеќе од три фотографии на ден и редовно да ги објавува на својот профил,

Хронична – се манифестира со желба да се направат повеќе од шест селфи на ден, секое чека своја објава.

Меѓутоа, не можеме да се согласиме дека љубовта према селфито, особено ако оди во крајности, може навистина да влијае на квалитетот на животот на една личност и нивната психо-емоционална состојба.

Дури и ако не зборуваме за селфи, можеме да кажеме со сигурност дека постојаното самопокажување укажува на тоа дека некое лице има одредени проблеми со самодовербата и перцепцијата на своето ЈАС. Затоа, селфињата не се секогаш толку безопасни како што изгледаат.

Да, тие помагаат да се зголеми довербата, но не кај секој.

Зависноста од лајкови и срциња прави да се бараат се подобри агли за фотографирање и интересни места што ќе ги изненадат следбениците. Ако не се најдат овие места, лицето почнува да се нервира и да ги објавува сите глупости што ќе му паднат на памет за да не се изгубат следбениците и да не го изгуби јавниот интерес.

Борбата против зависноста од социјалните мрежи е еден од најголемите проблеми во нашето време. И копнежот кон селфи само ја влошува оваа задача, правејќи ја практично невозможна.

Некои млади луѓе толку сакаат да се фотографираат на најнепредвидливи места што понекогаш се подготвени да си го ризикуваат сопствениот живот, само за да успеат да се сликаат и да заработат неколку стотици лајкови.