Дали сонувате необични соништа во изолација? Вие не сте единствените! Научниците го објаснија скриено значење на соновите!

15 април, 2020
61868349-san-snovi-spavanje

Дали сте се разбудиле во последно време по сонот што беше толку реален што дури и по будењето не бевте сигурни дали навистина беше само сон?

Дали вашите соништа ве исцрпија и збунија толку многу во последно време што не можете да ги извадите од памет цел ден?

Ако вашиот одговор на овие прашања е да, мора да знаете дека не сте сами. Многу луѓе во последно време сонуваат за бизарни, интензивни и живописни соништа, но експертите велат дека ова не е невообичаено со оглед на ситуацијата во која се наоѓаме.

Експертите претпоставуваат дека сите овие соништа се резултат на нашата моментална емоционална состојба. Емоционалните центри во мозокот се 30 проценти поактивни додека спиеме.

Нашиот свет се сврте наопаку во неверојатно краток временски период и нема сомнение дека за многумина, без оглед какви околности, ова е трауматски шок за умот и телото.

Што се случува со нас?

Колку е поинтензивен, бизарен и стресен сонот, толку е поголема веројатноста да го запомните, а стресните времиња резултираат во стресни соништа.

Склони сме да сонуваме за најтешките проблеми што не мачат во текот на денот, како и за сè друго што имаме во умот. Протокот на свест што го имаме во текот на денот е исполнет со стравови, фрустрации кои потоа продолжуваат преку ноќ.

Начинот на кој сонуваме, е под влијание и на промената на темпото во кое живееме. Покрај нашите загрижености, постои и фактот дека нема повеќе излегувања и патувања.

Можеме ли некако да контролираме што сонуваме?

Соништата кои луѓето моментално ги имаат, често ги рефлектираат личните грижи поврзани со пандемијата. Вината и вознемиреноста се многу вообичаени теми.

Еве четири чекори што може да ги преземете за да се ослободите од овие соништа

  1. Избегнувајте постојано следење на медиумите, тоа ќе ве наполни со негативна енергија.
  2. Запишете ги сите работи што ве засегаат, особено оние што се однесуваат на тековните настани и што треба да направите.
  3. Најдете го времето на денот за активност. Прошетката би била идеална.
  4. Избегнувајте премногу стимулација. Ова значи да не претерувате со кофеин, алкохол или друг стимуланс.

Што со соновите кои се повторуваат?

Во случај да сакате одреден сон да престане да се повторува, треба да откриете што го предизвикува тоа. На пример, ако мислите дека сонот е поврзан со расправиите што ги имате со партнерот, започнете да работите на комуникација која ќе биде искрена и почитувана.

Ако е предизвикано од нешто што не можете да влијаете, како што е пандемија, обидете се да работите на вашите емоционални реакции. Фокусирајте се на вашиот сопствен свет и мир, наместо да се фокусирате на целиот свет.

Друг начин да ја разберете врската помеѓу соништата и секојдневниот живот е да водите дневник за соништа. Кога ќе започнете да го правите ова, ќе го видите влијанието што претходниот ден има врз вашиот сон.

Што значат моите соништа?

Одредени симболи се повторуваат во нашите соништа на слични начини.

Најчестите сонови и нивните значења

Бубачка

Соништата како овие се поврзани со иритација, или нешто или некој што навистина ве мачи. Престојот дома 24/7 може навистина да иритира. Колку повеќе инсекти во сон, толку повеќе сме иритирани кога сме будни.

Губење на раце

Сите ние ги миеме рацете повеќе од кога и да било порано, но сонот со губење на нашите раце е всушност нашата способност да се справиме со тешка ситуација. Губењето на вашите раце во сон значи дека сте загрижени што можеби нема да можете да го решите вашиот тековен проблем.

Заглавено возило или поплава

Овој вид на сон навистина се однесува на фактот дека сме „заглавени“ во нашите домови. Поплавите се загриженост за влошената состојба или начинот на размислување што се влошува. Калта, сепак, честопати се појавува кога имаме депресија.

Торнадо

Се грижите дека сè е надвор од контрола.

Бранови

Ако сонувате бранови, можеби ќе бидете презаситени до таков степен што вашата дневна рутина и мир на умот се нарушени.

Кочници на автомобилот кои не работат

Овој сон обично значи дека чувствувате дека ја губите контролата и дека не сте во состојба да запрете нешто.