Дали трудниците заразени со Корона вирус треба да дојат?

21 јули, 2020
ртѕу


“Медицинските здруженија дадоа неколку препораки на почетокот, кои сега се менуваат, затоа што има повеќе пациенти кои поминале со ковид инфекција. Овие се сè уште мали бројки, за да можеме да дадеме валидни научни податоци … Бремените жени можат да се разболат во секој момент на ист начин како што другите луѓе и децата се разболуваат “, рече д-р Радомир Анишиќ, гинеколог во Народниот фронт.

Тој рече дека немале тешки случаи на ковид инфекција кај бремени жени и изјави дека се родени и деца кои имале коронавирус. Тој потсети на препораките на Светската здравствена организација дека бремените жени кои се заразени со коронавирус треба да ги дојат своите деца. „Не треба да има превенција од доење дете“, рече д-р Аничиќ.