Директно ги напаѓа клетките во панкреасот: Дали Ковид-19 може да предизвика дијабетес тип 1 кај деца?

30 септември, 2020
kovid

Научниците проценуваат дека ова е двојно повеќе деца со дијагностициран дијабетес од вообичаеното, но забележуваат дека не остава последици како што е случај со дијабетес тип 2. Пет лица имале позитивен тест за корона, но имале предиспозиција за дијабетес пред вирус, но предупреди дека бројката е потценета бидејќи девет деца не биле тестирани. Експертите сугерираат дека вирусот корона може директно да ги нападне клетките во панкреасот кои се од витално значење за производство на инсулин.

Дијабетес тип 1 влијае на околу 314,000 луѓе во Велика Британија и 1,6 милиони во САД и се јавува кога имунолошкиот систем ги уништува клетките што произведуваат инсулин. Се јавува поради недостатоци во имунолошкиот одговор на организмот во кој имунолошкиот систем погрешно ги насочува и убива бета клетките.

Експертите се збунети и сè уште не можат да сфатат што ги предизвикува овие недостатоци, но некои од нив се сомневаат дека вирусот е најверојатно активирач. Вирусите можат да предизвикаат некои автоимуни болести, но сè уште нема докази дека Ковид-19 е поврзан со дијабетес тип 1.

Болеста – која често се дијагностицира во детството – спречува телото да прави доволно инсулин и ја регулира гликозата во крвта. Ако нивото е превисоко, тоа може да доведе до смрт. Дијабетес тип 1 може да се третира со инјекции на инсулин или инсулинска пумпа за да се одржат нивоата на гликоза во крвта под контрола.