ДОБАР МЕТАБОЛИЗАМ СО 7 ЧЕКОРИ: Здрава исхрана без јо-јо диети и додатоци!

13 октомври, 2020
мета

Метаболизмот е процес при кој сè што јадеме и пиеме во организмот се претвора во енергија.

Оваа енергија може да се потроши или складира. Оваа енергија може да се складира во телото или да се потроши, а ние ја трошиме дури и кога не правиме ништо – дишење, варење, раст на клетките и закрепнување.

Токму овој процес – согорување на калории дури и кога телото се одмара – се смета за метаболизам, поради што често се слуша терминот „метаболизам во мирување“ – тоа е базален метаболизам.

Во голема мера зависи од три фактори:

  1. големина и градба на тело – побрз метаболизам кај поголеми луѓе со поголема мускулна маса;

2. метаболизмот е побрз кај мажите, во просек, бидејќи тие имаат помалку телесни масти и повеќе мускули и

3. -Колку сте постари, толку повеќе губите мускулна маса и метаболизмот се забавува.

Количината на калории што ви треба дневно во голема мера зависи од метаболизмот.

На пример, жена која има 55 години, висока е околу 165 см, тешка 80 кг и претежно го поминува денот во седечка положба, доволно е околу 1400 калории на ден.

Од друга страна, човек на иста возраст, тежок 90 килограми и висок 180 см, троши 1800 калории само на базалниот метаболизам.

Кога на тоа ќе се додадат физички активности, количината на потребни калории се зголемува, без оглед на полот, возраста итн.

Како што објаснуваат истражувачите, метаболизмот почнува да се забавува од 20-годишна возраст и се намалува за околу 10% до десет години. Значи, на возраст од 50 години, ќе имате околу 30 проценти побавен метаболизам.

Може ли да се запре овој процес?

Природната стапка на метаболизам главно е условена од гените, како и од физичките карактеристики наведени погоре.

  1. Секогаш контролирајте колку јадете и колку енергија трошите.
    Ако на дваесет и две години можевте да јадете „од утро до утро“, а потоа да јадете „ништо“ три дена, по четириесет не треба да си дозволите повеќе да го правите тоа.

Запекот е најважниот темел на здравата телесна тежина, затоа не го нарушувајте вашиот нормален метаболизам со шокови од прејадување и глад.

  1. Секогаш јадете доволно.
    Сите диети со глад се опасни бидејќи телото веднаш ќе ги запре сите „невитални“ процеси и ќе го забави метаболизмот. Токму тоа добро го знаат сите оние кои го доживуваат „јо-јо“ ефектот на драстични диети.

Прескокнувањето оброци, исто така, доведува до губење на мускулната маса, што исто така ќе го забави метаболизмот.

Со други зборови, само со јадење, го стимулирате метаболизмот.

Ние трошиме околу 10 проценти од нашите калории на метаболички процеси со кои храната се вари и се претвора во енергија).

  1. Зголемете го внесот на протеини.
    Изберете храна за која се потребни повеќе калории за варење – ова се протеини – им треба најмногу. А, некои овошја и зеленчуци имаат помалку калории отколку што се потребни за варење – како краставица, целер и зелена салата.

Протеините се исто така важни за одржување на мускулната маса, инаку клучен фактор во метаболизмот. Пресметајте дека на 80 кг лице му требаат околу 60 гр протеини дневно.

  1. Ограничете ја количината на шеќер во вашата исхрана.
    Шеќерите се распаѓаат многу брзо, не се троши многу енергија за нивно варење. Истото важи и за секоја високо обработена храна.

Затоа, јадете повеќе интегрална храна – житарки, мешунки, цели овошја и зеленчук (не смути).

  1. Секогаш пијте доволно вода.
    Водата е храна што може да го забрза метаболизмот!

Притоа, му помага на организмот побрзо да ги исфрла токсините и метаболичките отпадоци и со тоа придонесува за целокупното здравје.

  1. Одржувајте мускулна маса.
    Или дури и да го зголемите! Сè што правите во кујната треба да биде поддржано во теретана или на игралиште и патека за дотерување.
  1. Одморете се доволно.
    Додека спиете, телото ги обновува ткивата и ги отстранува отпадните материи. Ова е токму процесот што придонесува за оптимално функционирање на метаболизмот.