ДОКТОРИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Чувствувате грч во дланката? Ова може да биде ран знак на овие 5 болести!

1 октомври, 2020
грч у шака

Безопасен симптом на кој не обрнуваме внимание и честопати нè предупредува на нешто сериозно

Грчевите во дланката и прстите се феномен со кој веројатно сите веќе се соочиле. Иако е непријатно чувство, ние често го игнорираме, а не треба. Бидејќи ваквите грчеви можат да бидат рани знаци на многу болести.

Ако грчевите стануваат редовни со текот на времето, тоа е често симптом на хормонални нарушувања, метаболички проблеми или недостаток на витамин.

Недостаток на витамини или минерали

Витаминот Б12 е неопходен за здраво функционирање на нервниот систем. Како резултат на недостаток на витамин Б12, магнезиум и калиум, може да се појави вкочанетост на рацете и нозете, што може да биде придружено со замор и слабост….Проблеми со вратот и ‘рбетот

Сидро на грлото на матката

Обично се манифестира со болка во вратот стана проблем на современиот човек. Поради редовна употреба на компјутер или телефон, и одржување на вратот во иста позиција, лесно може да се појави болка во ‘рбетот и вратот. И грчевите и болката во грбот честопати предизвикуваат слични проблеми и во раката и во стапалото.

Синдромот на карпален тунел

Зглобот е најтесниот дел од телото и со векови е симбол на женската убавина. Сепак, докажано е дека жените со тесен зглоб, особено на средна возраст, имаат поголем ризик од развој на синдром на карпален тунел. Карпалниот тунел е тесен простор помеѓу тетивите низ кој на латински поминува нерв наречен нерв медијанус.

Ако има зголемување или воспаление на тетивите во зглобот, просторот на карпалниот тунел е дополнително стеснет, што доведува до притисок врз овој нерв. Нервниот притисок е причина за проблеми што се јавуваат на ниво на палецот, показалецот, средниот прст и дел од малиот прст, во форма на вкочанетост, пецкање, пецкање, болка и намалено чувство за допир.

Бремените жени исто така се склони кон овој синдром, а може да се појави и како последица на раст на туморот во областа на карпалниот тунел.Главниот симптом на оваа болест е вкочанетост на раката.

Дијабетес

Постојано високото ниво на шеќер во крвта може да доведе до оштетување на нервите, а оштетениот нервен систем може да предизвика грчеви во раката. Ако хронично чувствувате непријатна болка во раката, задолжително измерете го шеќерот.

Болест на тироидната жлезда

Слабеење или дебелина, замор, опаѓање на косата, но и разни промени на кожата може да укажуваат на болест на тироидната жлезда. Кога некој орган е неактивен (хипотироидизам), тој не произведува доволно специфични хормони (Т3 и Т4).

Пациентите може да доживеат замор, ненадејно зголемување на телесната тежина, сува кожа, запек… Многумина исто така пријавуваат вкочанетост на рацете, особено во случај на долготраен нетретиран хипотироидизам, што може да предизвика оштетување на периферните нерви.