Една нова студија сугерира дека инфекцијата со Денга треската може да обезбеди делумен имунитет на Ковид-19!

22 септември, 2020
Viral infection causing chronic disease. Hepatitis viruses, influenza virus H1N1, Flu, cell infect organism, aids. 3d illustration

Ројтерс известува за студијата, која сè уште не е објавена, а ја водеше професор од Универзитетот Дјук

Што се случува во моментов со коронавирусот:

-Џонсон најави мерки против ширење на вториот бран на епидемијата; целосен карантин, засега, нема да има

-Чешкиот премиер го замени стариот министер за здравство со епидемиолог. Тој веднаш најави построги мерки

-Раководител на здравствениот институт во Загреб: „Доаѓаат тестови кои откриваат коронавирус и А и Б грип истовремено“

-Џонсон повторно воведува карантин поради ширењето на короната, овој пат ќе биде нешто поблаг

-Имаме 144 нови случаи, две лица починаа

-Маркотиќ и Пуљиз зборуваа за најтешките случаи: „Умираат 63 проценти од пациентите кои завршуваат на апарати за дишење“

Новата студија за анализа на епидемијата на коронавирус во Бразил открила врска помеѓу ширењето на вирусот и минатите епидемии на денга и сугерира дека изложеноста на болеста пренесена од комарци може да обезбеди одредено ниво на имунитет против КОВИД-19, пренесува Ројтерс.

Студијата, која сè уште не е објавена, беше предводена од професорот на Универзитетот Дјук, Мигел Николелис, кој ја проучуваше географската дистрибуција на случаи на коронавируси. Во Бразил, се покажа дека местата со помала стапка на инфекција со коронавирус и побавен раст на случаите претрпеле интензивни епидемии на денга оваа и минатата година, открива Николелис.

ПОЗИТИВНИ на Антитела на КОВИД-19

Ако оваа претпоставка се покаже како точна, тоа може да значи дека инфекцијата со денга треска или имунизација со ефективна и безбедна вакцина против денга може исто така да произведе одредено ниво на имунолошка заштита од коронавирус.

Николис рече дека резултатите се особено интересни затоа што претходните студии покажаа дека луѓето со антитела против денга треска во крвта можат да бидат позитивни на антитела кон КОВИД-19, иако никогаш не биле заразени.

ВИРУСИ ОД ЦЕЛОСНО РАЗЛИЧНИ СЕМЕЈСТВА

Ова покажува дека постои имунолошка интеракција помеѓу овие два вируси што никој не можеше да ја очекува бидејќи овие два вируса се од сосема различни семејства.

Бразил ја има третата најголема вкупна инфекција со КОВИД- 19, зад САД и Индија, со повеќе од 4,4 милиони случаи.

„За нас, ова откритие е шокантно“, рече Николис. „Во науката, случајно се стремите кон една работа и погодивте цел за која никогаш не сте помислиле дека ќе ја погодите.