Еве што ќе се случи ако не се туширате цел месец! Ќе ве изненади искуството на овој човек!

15 април, 2020
196941_shutterstock-224354530_ls

Многу е важно да се грижите за хигиената. Како и да е, не дека сите работи што ни се служат се правилни и можеби најдобри за нас, сведочи мизеријата на еден човек кој реши да помине еден месец без туш!

Американскиот новинар на Атлантик магазин, Џејмс Хамблин, не бил под туш еден месец и бил изненаден од тоа како му се прилагодила кожата.

Не само што престана да се тушира, Хамблин исто така престана да користи дезодоранси. Сигурни сме дека луѓето околу него не го сакале тоа, но барем тој ги изми рацете за да не се шири бактериите.

 Она што беше изненадувачко е што тој не чувствуваше смрдеа, но „мирисаше на човечко суштество“.

По овој мал експеримент, тој верува дека состојките кои се наоѓаат во козметичките производи, кои секојдневно се применуваат на кожата и косата, го нарушуваат балансот помеѓу природните масла и бактериите што живеат на кожата.

Поради секојдневно туширање и агресивни материи, добрите бактерии се отстрануваат од кожата. Ова го нарушува нивниот баланс и создава повеќе „лоши“ бактерии на кожата, т.е. оние кои мирисаат лошо.

 Значи, Хамблин советува дека кога ќе престанете да користите силни хемикалии, ќе има повеќе добри бактерии на кожата отколку лошите.

 Ова, се разбира, не значи дека не треба да се истуширате, далеку од тоа, туку едноставно дека не мора да бидете премногу строги кон себе кога станува збор за туширање.