Габична инфекција: 5 симптоми кои секоја жена треба да ги знае!

16 септември, 2020
гл

Габичните инфекции воопшто не се невообичаени и што е најлошо од сè, некои жени се поподложни на нив од другите за да можат да ги имаат повеќе од еднаш.

Истражувањата покажуваат дека секоја жена ќе ги има барем еднаш во одреден период од животот, а тие се предизвикани од прекумерниот раст на габата Кандида.

Габите можат да бидат во вагината без да предизвикаат инфекција, но инфекцијата се јавува кога габите, кои се нормално присутни во вагината, не успеат да го потиснат растот на кандидата. Покрај тоа, инфекциите можат да бидат предизвикани од нешто што убива нормални бактерии во вагината, како што се антибиотици, или од нешто што го стимулира растот на габите, како што се висок шеќер во крвта или влага што останува на кожата поради носење ткаенини што не можат „Диши“.

Вагинална габична инфекција воопшто не е пријатна состојба и често може да се меша со други проблеми со вагината, како што се сексуално преносливи болести, кожни алергии на латекс или производи за хигиена кај жените, недостаток на естроген во вагината и слично.

Сепак, постојат неколку различни симптоми за кои треба да внимавате:

1.Горење, црвенило и оток на вулвата и вагината

2.Болка при мокрење

3.Болка за време на сексуален однос

4.Нежност на вагината

5.Густ, бел, симпатичен исцедок.

Сите симптоми се сведуваат на следново: габата може да ги иритира чувствителните мукозни мембрани на вагината. Може да предизвика пецкање, чешање и сите други симптоми. И бидејќи вагиналното ткиво се иритира од инфекцијата, мокрењето и сексуалниот однос можат да станат болни. Единствен исцедок е предизвикан од кандида, но не секоја жена што има инфекција.