Го намалува стресот и ги чува белите дробови: додека сте во карантин, правете вежби за дишење

14 април, 2020
Naslovna

За време на пандемија, најдобро е да ги зајакнете и да ги одржувате белите дробови здрави додека се формира имунитетот. Техниките за дишење во јогата што ги нарекувaaт пранajама можат да ни помогнат многу. Ги делиме на смирувачки, стимулативни – оние што треба да бидат стимулативни и балансирани. За да вежбаме пранајама, треба да го зајакнеме телото со асани (јога-пози) кои ги загреваат мускулите, грбот, да ги подготват препоните за да можеме да седнеме со подножјето подолго и да го подготвиме целиот енергетски систем за техники на дишење.

Во случај да не вежбаме Хата јога, секогаш има серија вежби кои служат како подготовка за пранајама. Сите овие вежби имаат за цел да ги релаксираат мускулите кои се најважни за функцијата на дишење и тие обезбедуваат можност да дишат правилно.


Дијафрагмата е главниот респираторен мускул што ги одделува срцето и белите дробови од дигестивниот тракт. Ако треба да ги подигнеме нашите енергетски нивоа и да се разбудиме, тогаш ќе дишеме дијафрагматски додека стомакот е малку повлечен – неактивен. Кога дишеме со средината на градниот кош, градите ќе се прошират напред и настрана, што ќе произведе истегнување во торакалниот (среден) дел од ‘рбетот, бидејќи белите дробови се водат колку што е можно. Кога сакате да се смирите, ако сте нервозни и со стрес, абдоминалното дишење со скоро седативни својства е секогаш добредојдено.

За да можете да дишете во стомакот, прво треба да го совладате дишењето на средниот дел на градите што произведува најголем обем на белите дробови во нивните долни лобуси. Во овој случај, градите се неактивни. Сите вежби за дишење развиваат свесност за дијафрагмата, меѓуребрените и абдоминалните мускули и го поттикнуваат отстранувањето на програмите за стрес што се создаваат. Ако вежбате јога, овие мускули ќе бидат максимално засилени и еластични. Започнете со дишење правилно и разбудете ги белите дробови.