Го знаеме рецептот како да се доживее стотата, и навистина не е тешко

28 август, 2020
cristian-newman-CeZypKDceQc-unsplash-1140x570


1. Ве поврзува со природата

Изложеноста на сонце, свеж воздух и растителна диета доведува до здравје. Така, лекарите во Шкотска сега им препишуваат на пациентите „прошетки по природа“ и комуницирње со околината, од гледање птици до собирање гранчиња, за висок крвен притисок и вознемиреност. Во познатата студија од 1984 година, истражувачот за животна средина, Роџер Улрих открил дека пациентите кои го отстраниле жолчното кесе, се опоравуваат побрзо – и со помалку лекови за болка – ако нивните болнички соби гледаат во природата отколку во ѕид од тули. – Имаме еден вид биолошки „подготвено“ расположение за позитивен одговор на природата, затоа што еволуиравме во природата. Имавме добро време и имаме тенденција да реагираме позитивно на средини што беа поволни за нас, објаснува тој. Значи, ако природата позитивно влијае на нас, тогаш свртувањето кон градинарството може да биде нешто многу позитивно. И градината „ве тера“ да го правите тоа редовно, ако сакате да ги видите резултатите од вашата работа.

Coronavirus gardening: hobby and self sustainability create interest

2. Тоа е добра вежба

Дали градинарството е еквивалентно на тренирање триатлон? Се разбира дека не, но сепак се квалификува како вежба. Различни видови на градинарство бараат различни количини на физичка активност. „Работата во градината ги обновува вештините и силата, а аеробното вежбање може лесно да искористи ист број на калории што може да се потрошат во теретана“, вели Ричард Томпсон, истражувач од колеџот во Лондон. На пример, орање на земја и ископување карпи може да биде една од најтешките работи што некогаш ќе ги направите. Од друга страна, градинарски рози или садење семе е многу блага вежба.

50 Foods That Are Super Healthy

3. Ќе јадете она што го одгледувате

Ако одгледувате овошје и зеленчук, како што прават луѓето во Сините зони, ќе имате здравствени придобивки од тоа што ги имате овие производи на вашата чинија. Не само што ќе јадете повеќе зеленчук, туку ќе бидат со подобар квалитет. Имено, повеќето овошја и зеленчуци губат 30% од хранливите материи три дена по бербата, заради природниот процес во кој тие продолжуваат да дишат “дури и по отстранувањето од земјата. Производите што ги купувате во продавницата обично се берат неколку дена порано.