Имплантите и протезите ќе станат минато! Забите можат целосно да се обноват, еве како…

10 април, 2020
zabi

Научниците развија специјално соединение кое го штити внатрешниот слој со стимулирање на производството на дентинот, дозволувајќи им на забите практично сами да се обноват.

Во последните пет години, научниците од Кралскиот институт во Лондон ја испитуваат можноста за стимулирање на процес што би довел до природно обновување на забите. И успеале!

Поточно, кога забите се повредени или уништени, погодени се три слоја: глеќта (надворешниот слој), дентинот (централното ткиво) и внатрешноста на самиот заб.

Научниците развиле специјално соединение кое го штити внатрешниот слој со стимулирање на производството на дентинот, дозволувајќи му на забот практично сам да се обнови.

Тие го тестирале квалитетот на добиената густина на забите, како и безбедносниот опсег на лекот што го создадале. Се докажало дека структурата на обновениот дентин е многу слична на природната.

Ако местото каде е потребно закрепнување е точно ограничено од клетките на пулпата во непосредна близина на оштетувањето, тогаш е сосема можно да се случи обнова на забот.

Покрај тоа, минералниот состав на лекот се разликува од коската на забот и тоа во корист на природниот дентин.

Во изминатите неколку години, научниците ја совладаа техниката на користење матични клетки со цел природна реставрација на забите.

Авторите на овие студии велат дека ќе можат да го тестираат лекот кај луѓето во многу блиска иднина и се убедени дека резултатот ќе биде одличен. Она што навистина ќе се случи останува да се види.