Истражувањето покажа: ОВА е најдобар лек за мамурлак!

6 јуни, 2020
ѕуик

Научниците ширум светот не само што бараат вакцина против корона, туку и лек за мамурлак! Дали конечно добивме нешто што конечно може да нè ослободи од лошото чувство после луда ноќ и многу алкохол? Се чини дека во последните неколку недели слушнавме само за лекови и вакцини против корона, за кои научниците ширум светот се тркаа за да ги пронајдат и развиваат побрзо од конкуренцијата.

„Метро“ пренесува дека тим од британски научници последниве месеци напорно работат на лек кој ги ублажува симптомите на мамурлакот, како што се главоболки или гадење по „луда“ ноќ. Општо се верува дека овие проблеми се предизвикани од губење на електролити за време на консумирање алкохол, но британските научници сакаа да се уверат дека тоа е навистина случај. Студијата вклучува 214 здрави возрасни, кои добиле три различни додатоци пред и по консумирање алкохол.

Првата група доби додаток со растителни екстракти, витамини, минерали и антиоксиданти. Вториот го доби истото решение без екстракти од растенија, додека третиот доби плацебо. Учесниците беа анализирани за крв и урина, а исто така пополнија прашалник за симптомите што ги чувствуваат по консумирање алкохол.

Првата група, која го испила растворот со екстракти од ѓумбир, цреша, врба и гинко билоба, пријавила значително помалку заболувања како што се гадење и главоболки, поради што научниците веруваат дека овие екстракти биле клучни за „победа“ на мамурлакот. Во просек, тие имаа 35 проценти помалку главоболки, 42% помалку мачнини, а нервозата и раздразливоста беа 41% помалку. „Метро“ наведува дека авторите на студијата објавени во „Британскиот медицински журнал“ затоа сметаат дека „падот“ на нивото на електролити и минерали не е всушност клучен за мамурлакот.