Како да го продолжите спиењето на бебето во неколку чекори?

5 септември, 2020
bebe 1

Ако се борите со обидот да заспиете дете вие не сте единствените. Според истражувањето скоро четвртина од анкетираните родители веруваат дека нивните деца имаат проблеми со спиењето, односно заспивање без да се хранат или имаат проблеми со будењето неколку пати во текот на ноќта.

Како да му помогнете на вашето бебе да заспие и конечно да спие добро? Несоницата е еден од главните проблеми на новите родители што доведува до исцрпеност и може да трае неколку години. А за бебето квалитетот и добриот сон се исклучително важни. Ја прашавме Ива Бржиќ овластен едукатор на програмата „Најсреќно бебе“, развиена од др. Харви Карп, светски познат педијатар и експерт за развој на деца.

„Петте чекори развиени од д-р Харви Карп (завиткување, позиција на колк / стомак – кога бебето е будно, силен бел шум, лулка и цицање) е она што им помага на бебињата полесно да заспијат и да спијат подобро затоа што им овозможуваат имитација на условите што смирувајте цели 9 месеци и активирајте го рефлектот за смирување “, вели Ива Бржиќ и додава дека капењето и масажата исто така ќе придонесат за полесно заспивање и подобро спиење.

Исто така многу е важно просторијата да не е премногу жешка и премногу тивка, многу често го нарушува сонот и се едни од главните причини за будење кај бебињата. Бебето ќе спие подобро кога има три месеци или ако јаде снегулки од ориз е само заблуда. Имено кај бебиња и деца фазата на длабок сон трае 60 минути, а не 90 како кај возрасните па затоа се будат почесто. Хранењето снегулки од ориз во бројни студии не донесе никакви позитивни резултати за спиењето. Мајчиното млеко е сепак похранливо и побогато со калории од сите житни култури.

Бебињата сакаат рутина бидејќи тоа им дава чувство на сигурност. Многу е важно да се држите до рутина и да бидете постојани но она што е важно е правилна рутина за спиење. “Тоа значи дека нема телевизии, компјутери или паметни телефони еден час или два пред спиење. Рутината треба да вклучува затемнување, пригушување на звуците, пуштање релаксирачки звуци, помирна игра, капење, доење, многу гушкање и носење на бебето за да се почувствува родителската љубов и топлина.