Како да ја ублажите главоболката?Наместо да земате лекови, подобро да ги избегнувате овие намирници!

25 септември, 2020
глава

Еве кои намирници треба да ги избегнувате кога имате главоболка:

Авокадо

Авокадото е потенцијален извор на тирамин, компонента што предизвикува стеснување и проширување на вашите крвни садови, предизвикувајќи главоболки.

Деликатеси

Сланина, печеница, виршли и други видови на производи од месо и производи од излечено месо се полни со нитрати и нитрити, кои им се додаваат, така што производите остануваат во најдобра можна состојба.

Овие компоненти влијаат на проширување на крвните садови, а со тоа и на главоболката. Исто така, овие намирници се полни со сол, па затоа треба да ги консумирате што е можно помалку.

Соја сос

Соја сос содржи високо ниво на натриум, како и мононатриум, што предизвикува дехидратација, што може да придонесе за главоболки. Ако навистина не можете без соја, обидете се да ја ограничите неговата употреба што е можно повеќе.

Сирење

Како и авокадото, сирењето и производите од сирење содржат високо ниво на тирамин, што предизвикува главоболки, па можеби ќе сакате да размислите за ограничување на внесувањето сирење.

Алкохол

Иако некои се водени од реченицата – клин се крши со јаже, не треба да помислувате на алкохол во случај на главоболка. Алкохолни пијалоци се полни со состојки кои штетно влијаат на крвните садови, а исто така предизвикуваат и дехидрираност, што има и лош ефект.