Како да се биде среќен во време на пандемија?

7 септември, 2020
download


Како да се биде среќен во ерата на пандемијата на коронавирусот, како да се справиме со несигурноста во времето во кое живееме и како да ги разбиеме заблудите со кои сме опкружени, се дел од прашањата на кои треба да одговориме. Затоа го имаме најдобриот лек – среќата, чувството што го бараме во текот на целиот живот и се состои од три компоненти:

What Brings True Happiness? | Yogaville

Ангажираност – или напор што го вложуваме во она што го правиме. Слушнавте претходно дека луѓето се откажале од работата каде што заработувале многу и работеле напорно за да можат да направат нешто што целосно ги исполнува. Многумина ја заменија канцелариската работа со теренска работа затоа што можеа добро да се испотат и каде што, на крајот на денот, додека беа уморни и лежеа во кревет, можеа да бидат вистински среќни затоа што дале многу, работеле напорно, создале нешто. Завршувањето на работата е клучно за среќата. Ако едноставно не ги правите повеќето работи во денот, не очекувајте среќа, таа не мора да дојде. Колку повеќе работите на нешто, толку повеќе ќе бидете задоволни со успехот кога ќе го постигнете тоа!

Задоволство – попознато како чисто задоволство. Тоа е чувството што го имате кога ќе си купите нов автомобил, па дури и нови чевли. Тоа е чувството на возбуда што го имате кога ќе постигнете гол на натпревар или кога ќе добиете висока оценка на училиште. Тој е интензивен, краткотраен момент и нè прави многу среќни. Но, тоа е само површниот дел од среќата и, како парите, не даваат ништо премногу трајно.

Значење – значењето го прави најдлабокото ниво во нашето постоење и е поврзано со нашите вредности. Во што верувате,така треба да живеете секој ден. Ако довербата ви е важна, дајте им ја на другите, ако верувате дека љубовта е најважна, подарете му ја на некого секој ден, без многу размислување и пресметка. Среќните луѓе сакаат да ја споделуваат својата среќа со другите!