Кинеска техника за здравје стара повеќе од 6.000 години: Лечи депресија, болка и стрес! (ВИДЕО)

26 април, 2020
tehnika

Анксиозноста и депресијата што е присутна кај многу луѓе во самоизолицијата како резултат на вирусот корона, може да се надмине со практикување на кинески вештини Qi Gong.

Qi Gong е древна кинеска вештина која според некои извори има историја повеќе од 6.000 години.

Оваа форма на кинеска медицина постигнува рамнотежа на умот и телото преку хармонијата на движењето и дишењето. Се заснова на традиционалното кинеско верување дека телото има енергетско поле, што создава природен здив на „чи“.

Старите Кинези верувале дека карактерот Qi означува енергија, која го исполнува целиот универзум, додека карактерот Gong означува движење, акција.

Затоа, движењето влијае на протокот Qi (енергија) во телото.

Qi Gong е наука, филозофија и начин на живот. Qi е супстанца што го исполнува универзумот и се состои од три компоненти: материјална, енергична и духовна.

Како се изведуваат вежбите:

Можете да ги изведувате  со стоење, седење, лежење, како и при одење.  

Здравствени придобивки на Qi Gong

• Ја подобрува кондицијата на телото

• Зајакнување на внатрешната енергија

• Го елиминира стресот

• Зајакнување на имунитетот

• Лечи анксиозност

• Лечи депресија

• Ја зголемува самодовербата

• Ги намалува гневот и грижата

• Одлично за борба против високиот крвен притисок

• Ја намалува болката во различни делови од телото