Кога ќе слушнете колку е корисна, веднаш ќе ја направите: алкална вода од само три состојки

19 јули, 2020
voda

Алкалната вода се создава по природен пат кога поминува преку камења и притоа собира минерали кои влијаат на зголемување на нејзиното алкално ниво. Алкалната вода содржи високо ниво на pH, дури и повеќе од обичната вода за пиење што и овозможува да ги држи подалеку од болести сите оние кои ја консумираат секој ден.

pH нивото е број кој мери колку е кисела или алкална супстанцата на скала од 0 до 14. Исто така, нормалната вода за пиење има неутрален pH од 7, досека алкалнта вода има pH од 8 или 9 и таа може да ја неутрализира киселоста во вашето тело.

Заради нездравата храна и лошите навики, повеќето луѓе го закиселуваат организмот по што се јавува замор, главоболка, пад на имунитетот, како и некои сериозни болести. Киселоста во организмот е предуслов за настанување на сериозни малигни заболувања, бидејќи предизвикува умирање на добрите клетки, додека другите можат да живеат, или мутираат во лоши клетки.

Алкалната вода не им дозволува на клетките на ракот да се размноживаат и исклучително е потребна за превенција на малигните заболувања. Исто така, докажано е дека има антиоксидантни својства и игра голема улога во борбата против слободните радикали. Потврдено е и нејзиното лековито својство и способност за чистење на телото од токсини.

Алкалната вода може да се купи во продавници, но можете и сами да ја направите, дознајте како:

Потребни состојки:

2 л чиста филтрирана вода

1 лажица хималајска сол

1 лимон, измиен и исечен на парчиња

Подготовка:

Во бокал ставете вода, додадете го лимонот (не го стискајте). Потоа додадете сол, покријте го и оставете го да отстои во текот на ноќта, 8-12 часа на собна температура.

Можете да пиете 3 до 4 чаши на ден, а постепено да ја зголемувате дозата на 8 до 12 чаши дневно. Најдобро е да пиете наутро на празен стомак, за да го постигнете најдобриот алкален баланс за вашето тело.

Оваа вода е поалкална од обичната вода и таа ги стопира вишокот на киселини во вашиот организам. Покрај тоа, лимонот е добро познат по своите својства со кои придонесува за pH баланс. Иако вкусот му е многу кисел, лимонот е алкално овошје и заради тоа помага да се одржи pH рамнотежа.