Кој редовно го користи овој витамин е отпорен на сите вируси: Во овој период, на телото му е потребен

11 април, 2020
vitamini

Лекарите се сигурни дека овој витамин може да го зајакне имунитетот до максимум.

Превенцијата и силниот имунитет се клучни во борбата против корона вирусот. На најранливите им се советува непотребно да не го напуштат домот и да избегнуваат секаков вид контакт, но исто така редовно да земаат витамин Д.

Лекарите објаснуваат зошто тој е толку важен во борбата против овој злочест вирус.

За оние кои поминуваат многу време во затворен простор, може да има недостаток на овој витамин. Со оглед на тоа што најголем извор е Сонцето, додатоците се пожелни во овој случај, само на тој начин ќе го обезбедите во доволни количини.

Витаминот Д игра значајна улога во многу функции на организмот. Кога ќе се појави дефицит, телото станува поранливо и помалку отпорно на болести и вируси. Со редовна примена имунитетот се зајакнува, а со тоа и телото станува поотпорно на вируси.

Витаминот Д или т.н. сончев витамин, широко се проучува како витамин кој повлекува многу здравствени придобивки. Тој е неопходен за организмот да ја регулира апсорпцијата на калциум и за зајакнување на коските, а има и позитивен ефект врз имунолошкиот систем.

Речиси и да нема истражување што не ја утврди неговата позитивна ефикасност. Така, витаминот Д го намалува лошиот холестерол, помага во заштита од дијабетес и срцеви заболувања, ја ублажува болката поврзана со фибромијалгија, штити од сенилна макуларна дегенерација на очите (главна причина за слепило кај постари лица), ги ублажува симптомите на псоријаза, ја подобрува плодноста кај мажите, го намалува ризикот од кариес, рак на дебелото црево, малигниот меланом на рак на кожата, агресивен карцином на дојка, рахитис, остеопороза и депресија.