Мачките имаат моќи на лечење болести – еве каде можат да помогнат

1 јуни, 2020
imageedit_62_6283577954

Дали знаевте дека мачките се корисни за терапија на луѓе кои патат од деменција, како и деца со нарушувања на вниманието?

Предењето на мачките создава чувство на сигурност и среќа, како и ги смирува нервите, па затоа ова животно е одличен избор за миленик на луѓе кои се справуваат со анксиозност, депресија и осаменост.

Иако постојат предрасуди дека мачките не се добар избор за животински пријатели бидејќи се многу ладни кон луѓето, тоа воопшто не е точно. Стручњаците појаснуваат дека се одлични со луѓе, а особено тренираните врсти на мачки се отворени кон запознавање непознати и спремни да им помогнат во секој момент.

Од сето ова потекнува и изреката:

  • „Домот што има мачка, нема заболен од срцеви болести“

Фреквенцијата на предењето на мачките е како „музика“ и за коските, па истражувањата покажуваат дека тоа им помага на луѓе со скршеници или болки во коските.

Меѓу другото, познато е дека мачките се чувствителни и препознаваат ако некој е болен, сместувајќи се и покажувајќи на заболеното место на човекот.