Митот за чоколадата не е целосно точен. Еве зошто чоколадата е добра

9 април, 2020
Naslovna

Бројни предрасуди – вистини и лаги, кои ја придружуваат чоколадата, се рефлектираат во коментарите дека не е здрава, дека лошо влијае на кожата, забите, врз телесната тежина … Сепак, не е сè „толку црно“ кога станува збор за чоколадото.

Настрана од фактот дека сите ја обожаваме – што е вкусно и пријатно за сите наши сетила, има и многу корисни својства.

Покрај неговите познати недостатоци, чоколадото е многу добро за кожата затоа што неговите состојки го забавуваат протокот на стареење и исто така имаат многу добар ефект врз циркулацијата.

Чоколадото е богато со калиум, фосфор, магнезиум и витамин А, што го прави многу добро за кардиоваскуларниот и мускулниот систем, кожата и косата.

Покрај тоа што е добро за нашите тела, чоколадото се одвива добро и на нашите мозоци. Конзумирањето чоколадо во мозокот го ослободува хормонот ендорфин, кој е одговорен за чувството на смиреност и среќа, така што чоколадото може да се препише на еден вид седативно дејство.

Се разбира, она што е многу важно да се напомене е дека сите овие добри својства на чоколадо ќе имаат ефект ако се јадат во умерени количини, а препораката е една (во многу стресни ситуации – две) редчиња дневно.