НАЈЕФЕКТИВНО СЕ СЛАБЕЕ ОД ОВАА АКТИВНОСТ, а не е одење во теретана

18 септември, 2020
dzogiranje

Неодамнешното истражување покажа кои видови вежби се најефикасни за луѓето склони кон дебелеење. Според студијата објавена во журналот “Плос генетика”, редовното џогирање е најдобриот вид на вежба за да се спречи дебелината. Останатите ефикасни активности се: пешачење, планинарење и одредени видови танцување.

Истражувачите дошле до овие заклучоци откако побарале од 18.424 возрасни лица во Кина, на возраст од 30 до 70 години, да ги запишат своите рутини за вежбање. Потоа ги споредиле дневниците за вежби со генетиката на поединците. Иако е можно овие наоди да не можат да се применат на други расни групи, сепак е валиден познатиот факт дека физичката активност е одлична во борбата против дебелината.

Истражувачите користеле пет различни мерки за мерење на дебелината, вклучувајќи индекс на телесна маса, процент на маснотии и мерења на струкот и колкот.