Најризичното место каде што можете да бидете заразени од Корона вирусот! Дури поопасно и од јавниот превоз!

16 септември, 2020
насловн

Од почетокот на пандемијата, ова место се смета за најризичното за пренесување на Корона вирус

Многу места каде што се преселувавме секој ден сега можат да бидат доста опасни за посета, токму затоа што тие претставуваат голем ризик од заразување со болеста Ковид-19. За жал, ова особено важи за верските собири.

Една студија неодамна откри дека посетата на религиозни места може да го зголеми ризикот од добивање на Ковид-19 до 16 пати.

За да дознаат, истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Џонс Хопкинс го испитаа однесувањето на повеќе од 1.000 луѓе (формираа случаен примерок) во државата Мериленд кон крајот на јуни.

Резултатите открија дека оние кои биле на место за обожување три или повеќе пати во текот на две недели пред студијата имале далеку поголема стапка на инфекција од оние кои не биле – 16 пати поточно.

Тоа е скоро четири пати повеќе од оние кои користеле јавен превоз исто толку пати во тој временски период (4,3 пати).

Почитувањето на мерките може да помогне во заштита од инфекција

Резултатите од студијата, исто така, потврдија дека одредени мерки можат да помогнат во заштитата од коронавирусот: Оние кои објавија дека „секогаш“ практикуваат социјално растојание, дури и додека се на отворено, имаа само 10% шанси да се заразат од оние кои објавија дека никогаш “практикуваше безбедносни упатства.

– Нашите откритија ја поддржуваат идејата дека ако излезете надвор, треба да вежбате социјално дистанцирање што е можно повеќе, бидејќи се чини дека е силно поврзано со помала веројатност за инфекција – рече еден од авторите на студијата, д-р Сунил Соломон, вонреден професор на Одделот за епидемиолошка школа Блумберг и вонреден професор на Медицинскиот факултет на Универзитетот Џонс Хопкинс.

Од самиот почеток на пандемијата, верските објекти се сметаат за особено ризични средини за ширење на новиот вирус на корона поради затворање, гужва и пеење.

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) препознаваат дека собирањето за богослужба е важно за многумина и препорачува секој што сака да се собере да ја слуша службата на отворено, да носи маска за лице, да одржува социјална дистанца и да ги мие рацете.