НАУЧНИЧКАТА СЗО ПРЕДУПРЕДУВА: Вакцинација против Корона за здрави луѓе тек во 2022 година!

15 октомври, 2020
вакцина

Една вакцина веројатно ќе биде ефективна следната година, но нејзините количини ќе бидат ограничени
Здравите и младите ќе мора да почекаат до 2022 година за да ја направат вакцината против корона вирусот, изјави научникот на Светската здравствена организација, Сумја Сваминатан. Таа додаде дека прво треба да се вакцинираат здравствените работници и ризичните групи.

Сумја Сваминаната смета дека е мала веројатноста за брза и масовна вакцинација против корона вирус.

„Повеќето научници се согласуваат дека прво треба да се вакцинираат здравствените работници, но дури и тие треба да утврдат кој е под најголем ризик, а потоа на ред е да се вакцинираат старите лица. Здраво младо лице можеби ќе треба да почека до 2022 година. година. “, рече Сваминанатан.
Таа се надева дека барем една вакцина ќе биде ефективна следната година, но дека нејзините количини сигурно ќе бидат ограничени.

СЗО предупреди дека, и покрај тоа што бројот на смртни случаи од коронавирус е намален на глобално ниво, расте бројот на пациенти кои се сместени на оддели за интензивна нега.

„Зголемувањето на смртноста секогаш заостанува зад зголемувањето на бројот на случаи на инфекција за неколку недели“, објасни Сваминатан.