Научници откриле како да се заштитиме од Ковид 19. Лекот сите го имаме во својот дом!
Некои намирници имаат функција на природен штит од вируси. Овој факт го открија француски истражувачи кои се прашуваа зошто во некои земји стапката на пациенти и смртни случаи од ковид-19 се значително пониски од оние на нивните соседи. На пример, стапката на смртност во Иран е висока, додека во соседните Турција и Туркменистан е значително помала. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во нејзиниот регион. Група од 25 научници, предводени од професор по пулмологија на Универзитетот во Монпелје, д-р Жан Буска (тој е и поранешен претседател на Светскиот сојуз за борба против хронични респираторни заболувања, СЗО), се обврзаа да идентификуваат што е заедничко за земјите со најмал број на пациенти. Земајќи ги земјите со најниска стапка на смртност во споредба со нивните соседи (Турција, Грција, Бугарија, Германија и Јужна Кореја), истражувачите откриле вообичаени елементи во исхраната во тие земји.
Жителите на Турција, Грција и Бугарија редовно пијат јогурт и кефир, кои се „жив штит“ против вирусот. Се разбира, до одредена мерка, ферментираните млечни производи се вклучени во исхраната на сите народи, но во овие земји ова се прави редовно, и независно и како дел од други јадења. Неочекувано, заедничка ставка се појави во менито на Германија и Јужна Кореја. Се покажа дека и во двете земји, редовната диета вклучува храна што содржи кисела зелка, која, како кисело млеко, создава заштитна бариера за влегување на вирусот во организмот.
Нутриционистката Роза Муталимова објаснува зошто кефирот и киселата зелка се толку корисни. – Овие производи ги обединува фактот дека се подготвуваат со употреба на ферментација, односно со ферментација и закиселување. Ова е еден од најстарите начини на чување храна, кој беше откриен во време кога фрижидерите не постоеја. Во Европа,подготвуваа зелка како залиха со ферментација. И, исто така, павлака, урда (младо сирење) и сирење. Во Кореја, „кимчи“, кисел зеленчук со зачини во кој доминира зелката, се ферментира подолго време – објаснува нутриционистката.