Научници откриле како да се заштитиме од Ковид 19. Лекот сите го имаме во својот дом!

3 септември, 2020
724579_screenshot-184_ls


Некои намирници имаат функција на природен штит од вируси. Овој факт го открија француски истражувачи кои се прашуваа зошто во некои земји стапката на пациенти и смртни случаи од ковид-19 се значително пониски од оние на нивните соседи. На пример, стапката на смртност во Иран е висока, додека во соседните Турција и Туркменистан е значително помала. Во Германија, бројот на пациенти и смртност е помал отколку кај најблиските соседи, а Јужна Кореја е лидер во овие индикатори во нејзиниот регион. Група од 25 научници, предводени од професор по пулмологија на Универзитетот во Монпелје, д-р Жан Буска (тој е и поранешен претседател на Светскиот сојуз за борба против хронични респираторни заболувања, СЗО), се обврзаа да идентификуваат што е заедничко за земјите со најмал број на пациенти. Земајќи ги земјите со најниска стапка на смртност во споредба со нивните соседи (Турција, Грција, Бугарија, Германија и Јужна Кореја), истражувачите откриле вообичаени елементи во исхраната во тие земји.

Jogurt dijeta (3 i 7 dana) - Principi sa jelovnikom | Brza Dijeta -  Kolekcija brzih dijeta na jednom mestu.


Жителите на Турција, Грција и Бугарија редовно пијат јогурт и кефир, кои се „жив штит“ против вирусот. Се разбира, до одредена мерка, ферментираните млечни производи се вклучени во исхраната на сите народи, но во овие земји ова се прави редовно, и независно и како дел од други јадења. Неочекувано, заедничка ставка се појави во менито на Германија и Јужна Кореја. Се покажа дека и во двете земји, редовната диета вклучува храна што содржи кисела зелка, која, како кисело млеко, создава заштитна бариера за влегување на вирусот во организмот.

Sauerkraut - Recipes - Eat Well (formerly Bite)


Нутриционистката Роза Муталимова објаснува зошто кефирот и киселата зелка се толку корисни. – Овие производи ги обединува фактот дека се подготвуваат со употреба на ферментација, односно со ферментација и закиселување. Ова е еден од најстарите начини на чување храна, кој беше откриен во време кога фрижидерите не постоеја. Во Европа,подготвуваа зелка како залиха со ферментација. И, исто така, павлака, урда (младо сирење) и сирење. Во Кореја, „кимчи“, кисел зеленчук со зачини во кој доминира зелката, се ферментира подолго време – објаснува нутриционистката.