Научниците ја открија „АХИЛОВАТА ПЕТА“ на ракот: Дали постои начин да се запре растот на ракот?!

30 септември, 2020
РАК

Научниците ја открија „Ахиловата пета“ на ракот, што предизвикува надеж да се најде решение до нејзино излекување

Овие „врати“ дозволуваат хемикалии да влегуваат и да излегуваат од ќелијата. Експериментот беше извршен врз глувци, а агресивните тумори беа намалени, оставајќи го ткивото неповредено.

Ова се постигнува со блокирање на протеините наречени „комплекси на нуклеарни пори“ – големи канали кои го регулираат протокот кон и од командниот центар на клетката. Професорот Максимилијано Д Анџело, од Калифорнискиот институт за медицинско откритие, рече дека “Комплексите со нуклеарни пори се” вратата “низ која поминуваат сите материјали за да се овозможи пристап до клеточното јадро. Бидејќи клетките на ракот растат и се делат брзо, тие исто така треба да создадат повеќе комплекси со нуклеарни пори отколку нормалните клетки.

Nurse checking a x-ray in ward at hospital

– Нашата студија е прва што со создавање и блокирање на овие „нуклеарни порти“ покажа дека можеме селективно да ги убиеме клетките на ракот.

Туморите растат и се шират – или метастазираат – со транспорт на молекули преку нуклеарните пори, а објавената студија го спречи тој процес. Техниката на професорот Масимилијано е насочена само кон поделени клетки на рак, правејќи ги безбедни за луѓето

Неговиот тим трансплантираше „човечки“ туморски клетки кои не можат да формираат комплекси на нуклеарни пори во лабораториски глодари. Користени се три различни типа – меланом, леукемија и рак на дебелото црево – за кои се знае дека многу се потпираат на овие „порти“.

Истражувачите откриле дека сите глувци имаат помали тумори – и побавен раст. Нашите откритија даваат важен доказ за концептот дека овој пристап може да доведе до нов вид на третман на рак, што може да биде особено корисно за агресивни или метастатски карциноми кои се тешки за лекување. „Сега се покажа дека пристапот работи, а истражувачите се обидуваат да најдат лек што може да го блокира формирањето на комплекси на нуклеарни пори.

„Освен што им помагаме на луѓето со тежок третман на рак еден ден, предвидуваме дека овој експеримент може да се искористи за да се спречи отпорноста на лекови, што се случува кога туморите ќе ги прифатат својствата за да се спротивстават на терапијата“, рече професорот Масимилијан. Ракот е втор најголем убиец во светот – зад кардиоваскуларните заболувања. Во 2018 година тој е одговорен за 9,6 милиони смртни случаи.

На глобално ниво, приближно еден од шест смртни случаи се должи на рак. Повеќето се јавуваат во земји со низок и среден приход.