Научниците од Оксфорд развија петминутен тест на антителата за Ковид-19!

15 октомври, 2020
коронавирус

Научниците од британскиот универзитет Оксфорд развија брз тест за Ковид-19 кој може да го идентификува корона вирусот за само пет минути, велат експертите, додавајќи дека тој може да се користи за масовно тестирање на аеродромите и во компаниите.

Универзитетот се надева дека тестирањето би можело да започне на почетокот на 2021 година, со одобрување шест месеци подоцна. Тестот може да открие корона вирус и да ја разликува од другите вируси со значителна сигурност, велат експертите.

Нашата метода брзо открива недопрени делови од вирусот, рече професорот Ахил Капанидис од Катедрата за физика.

Тој додаде дека тестот ќе биде едноставен, исклучително брз и достапен. Брзите тестови на антитела се клучни за масовно тестирање и повторно отворање на економијата во време кога вирусот сè уште циркулира слободно. Оние што веќе се користат се побрзи и поевтини, но помалку сигурни од постојните тестови за молекуларна PCR.

Сименс Хелтајнерс објави дека започнува нов тест за антитела во Европа, но предупреди дека производителите тешко можат да ја исполнат понудата. Иако Оксфорд нема да биде достапен дури следната година, тоа може да помогне во борбата против епидемијата на време, пред следната зима. Здравствените власти предупредија дека луѓето ќе мора да живеат со корона вирус дури и кога ќе се најде вакцината.

Претстојните зимски месеци ќе бидат предизвикувачки затоа што не знаеме какви се ефектите на САРС-КоВ-2 во комбинација со други сезонски респираторни заболувања, рече др. Никол Роб од Медицинскиот факултет Ворвик.

Покажавме дека нашиот тест може со сигурност да разликува различни вируси во клиничките примероци, што е клучна работа во следната фаза на пандемијата, додаде таа.