НАУЧНИЦИTE ПОТВДИJА: “Корона вирусот може да навлезе во мозокот и да се размножува”

10 септември, 2020
profimedia-0517626052

Една од хипотезите на научниците беше дека носот може да претставува пат на влегување на вирусот до мозокот, но авторите на студијата велат дека ова мора да биде потврдено со истражување.

Главоболките, конфузијата и делириумот што ги доживеале некои од заболените од ковид-19 може да бидат резултат на директно продирање на коронавирусот во мозокот, според резултатите од студијата објавена во средата.

Истражувањето е прелиминарно, но дава неколку групи докази во прилог на досега непотврдената теорија.

Според истражувањето предводено од имунологот Акико Ивасаки од универзитетот Yale, вирусот е способен да се размножува внатре во мозокот и неговото присуство одзема кислород од околните мозочни клетки, но степенот на појавата сè уште не е јасен.

Ендри Џозефсон, раководител на одделот за неврологија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, ги пофали техниките користени во истражувањето и рече дека е „исклучително важно да се утврди дали постои или не директно вирусно дејство во мозокот“.

Сепак, тој додава дека сака да биде внимателен со оглед на тоа што истражувањето не е разгледано, односно заклучоците не ги разгледале други експерти од оваа област.

Експертите сметаат дека не е сосема неочекувано САРС-КоВ-2 вирусот, кој предизвикува ковид-19, да помине од крвта во мозочното ткиво и да ја надмине оваа физичка пречка чија задача е да запре пенетрација на туѓи супстанции во мозокот. Ова успева на пример, вирусот зика, што доведе до значително оштетување на мозокот на фетусот.

Текот на студијата

Докторите досега веруваа дека невролошките ефекти забележани кај половина од заболените од ковид-19 се резултат на прекумерна реакција на имунитетниот систем познат како бура со цитокини, што исто така предизвикува воспаление на мозочното ткиво, наместо директна пенетрација на вирусот.

Ивасаки и неговиот тим решија да и пристапат на оваа загатка на три начина. Тие заразиле лабораториски одработен мини-мозок, заразиле глувци и го анализирале мозочното ткиво на луѓето кои починале од ковид-19.

Со проучување на мозочно ткиво изработено во лабораторија, тимот открил дека вирусот САРС-КоВ-2 е способен да инфицира клетки на нервниот систем и потоа да ги користи самите неврони за да се реплицираат.

Инфицираните клетки предизвикале смрт на околните клетки лишувајќи им го кислородот потребен за живот.

Еден од главните аргументи против теоријата за способноста на вирусот да продира директно во мозокот е дека мозокот нема доволно нивоа на ACE2 протеин за кој се врзува коронавирусот и кој е обилен во другите органи, како што се белите дробови. Сепак, тимот откри дека има доволно АЦЕ2 протеин во мозочното ткиво одгледувано во лабораторија за да се олесни пенетрацијата на вирусот и дека овој протеин постои и во мозочното ткиво на починатите пациенти.

Лумбална пункција на хоспитализирани пациенти со ковид-19, кои имаа симптоми на делириум и имаа примерок од цереброспинална течност земена од ‘рбетниот канал со игла, откри дека има неутрализирачки антитела против вирусот во таа течност, што е уште еден доказ за нивната теорија.

Тимот генетски измени две групи глувци, така што едниот имал рецептори на ACE2 во белите дробови, а другиот само во мозокот.

Поголема смртност

Глувците чии бели дробови биле заразени имале некои знаци на оштетување на белите дробови, а глувците чии мозоци биле заразени брзо изгубиле тежина и починале, што укажува на потенцијална поголема смртност откако вирусот влегол во мозокот.

Конечно, тие го испитале мозокот на тројца пациенти кои починале од  ковид-19 проследено со компликации, и откриле докази за присуство на вирусот во сите во различни степени.

Во заразените области, немаше никакви знаци на проникнување од клетките на имунитетниот систем, како што се Т-клетките, кои брзаат на места каде што се појавуваат други вируси, како што се вирусот зика или вирусот херпес.

Ова сугерира дека можеби хиперактивниот одговор на имунолошкиот систем познат како цитокинска бура, кој е одговорен за голем дел од оштетувањето на белите дробови кај пациенти со ковид-19, не може да биде главната причина за невролошки симптоми кај овие пациенти.

Една од хипотезите на научниците беше дека носот може да претставува пат на влегување на вирусот до мозокот, но авторите на студијата велат дека ова мора да биде потврдено со истражување.

Тие додадоа дека се потребни повеќе обдукции за да се утврди степенот на оштетување на мозокот кај смртните случаи од ковид-19.