Не дозволувајте анксиозноста и стресот да ве држат будни цела ноќ!

30 јули, 2020
кјснфскдјсд-1

За оние што работат во текот на денот, време за да се одморат е ноќта. Ноќта обично значи бегство од рутина и обврски и е многу омилено време за многумина. Сепак, понекогаш имаме проблеми и тие не не оставаат да заспиеме. Тогаш ноќта станува непријатна и неизвесна. Овој феномен се нарекува ноќна вознемиреност.

Имено, како што сонцето заоѓа, нашите грижи остануваат. Понекогаш друштвото може да ги оддалечи нашите грижи, но кога сме оставени сами и да легнеме во кревет, сите наши грижи и проблеми можат да се вратат. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да избегнете ноќно вознемирување и тоа ќе ви овозможи подобро да се справите со нив. Обидете се да откриете што ви предизвикува ноќна вознемиреност. Не вклучувајте во виорот на грижи. Еден проблем обично влече друг, така што треба да размислиме кои проблеми треба да ги решиме. Ако сте премногу физички и психички активни во текот на денот, ќе ви биде полесно да заспиете во вечерните часови. Така, одличен начин да се избегне ноќна вознемиреност е да се уморите во текот на денот. Легнувањето во кревет после низа активности ќе доведе до мирен сон. Човечките суштества се суштества кои се навикнуваат на одредени ситуации. Навикнете се на одредена ноќна рутина. Јадете, измијте ги садовите, истуширајте се, пијте чај и одете во кревет. Покрај тоа, многу е важно да се јаде здраво. Јадењето храна богата со маснотии пред спиење не е добар избор. Вашата вечера треба да биде богата со зеленчук и друга здрава, лесно сварлива храна. Избегнувајте енергетски пијалоци. Сето погоре е бескорисно ако пиете алкохол или други пијалоци кои содржат стимуланси, како кофеин, пред спиење. Наместо тоа, вечера со минерална вода или чаша топло млеко.

Ако забележите дека често чувствувате ноќна вознемиреност, треба да побарате помош од психолог.