Не е добро да ја имате оваа боја во вашиот дом! Создава лоша енергија

2 септември, 2020
227157_shutterstock-1101228167_ls

Познат факт е дека боите имаат големо влијание врз расположението, затоа при дизајнирање на ентериерот, земете предвид кои нијанси ќе ги одберете.


Откриваме кои бои го подобруваат расположението и кои никогаш не смеете да ги имате во вашата куќа:

Сина боја

Оваа боја придонесува за подобрување на концентрацијата, нормализирање на крвниот притисок, ослободување од замор и несоница. Сината е одлична за спалната соба, но важно е да се земе предвид дека премногу од оваа боја може негативно да влијае на хормоналното ниво.

Бела

Белата боја е се почест избор на многумина кога станува збор за дизајнот на ентериерот. Позитивно влијае на психолошката и физичката состојба, ја враќа енергијата, помага да се ослободиме од грижите и стравовите, го подобрува видот и се релаксира.
Но, рамнотежата е важна во сè, затоа, при украсување на ентериерот, важно е да вклучите неколку детали во светли бои за да избегнете раздразливост.

Окер

Ја подобрува функцијата на мозокот, ја враќа енергијата, го крева расположението и ја развива креативноста. Избегнувајте ја оваа боја во детските соби затоа што негативно влијае на развојот на нервниот систем.

Портокалова

Обојте ги sидовите во оваа боја ако сакате да бидете секогаш расположени, ослободете се од негативноста, раздразливоста, подобрете ја активноста на мозокот, зајакнете ја својата амбиција.

Светло розева

Обично се поврзува со нежност, сензуалност, спокојство. Погодно е да се дизајнираат спални соби во оваа боја, бидејќи тоа ќе создаде атмосфера на сигурност и спокојство. Розовата боја има позитивен ефект врз телото: ги стимулира нервниот, ендокриниот и имунолошкиот систем, го подобрува видот и слухот, ги елиминира главоболките.

Зелена

Зелената боја симболизира просперитет и плодност. Оваа боја ви овозможува да се ослободите од стресот и вознемиреноста.

Покрај овие бои кои имаат позитивни ефекти, има и такви кои создаваат непријатност и воопшто не се пријатни за окото или телото. Не украсувајте го ентериерот со овие бои:

Темно црвено

Оваа боја може негативно да влијае на нервниот систем. Ако имате премногу детали во црвена боја дома, тоа може да создаде чувство на нервоза и непријатност.

Црна

Има огромно влијание врз човечката психа. Вишокот црна боја може да предизвика агресија, затоа внимателно користете ја оваа боја во дизајнот на ентериерот.