НЕ Е ПОВРЗАНО СО КОРОНАТА! Сè повеќе луѓе мислат дека се лекуваат од АЛЕРГИЈА, но лекарите тврдат друго!

14 септември, 2020
1

Во последниот месец, драматично се зголеми бројот на луѓето који имаат проблем со солзење и чешање на очите, метеж, назални секрети, кашлање и отежнато дишење.

Сето ова укажува на постоење на алергиски ринитис и астма.

Сите овие симптоми укажуваат на постоење на алергиски ринитис и астма. Пирејот сега е активен, особено амброзијата и црниот пелин. Алергологот вели дека многу луѓе се јавиле на лекар за прв пат оваа година, бидејќи само што имале проблеми или се особено интензивни и непријатни.

– Во овој момент, пациент со симптоми на алергија на полен, прима терапија пред тестирање, бидејќи најдобро е да се изврши тест за преосетливост на алергени по завршувањето на периодот на цветање на плевелот – вели д-р Рада Мишковиќ, интернист, алерголог и клинички имунолог во Клиничкиот центар на Србија.

За жал, луѓето кои имаат проблеми, во најголем дел, прво се обидуваат да се лекуваат некое време. Обично се одлучуваат за антихистамин препорачан од познаник и член на семејство, или  се „консултираат“  од интернет.

Многумина се лекуваат и мислат дека станува збор за алергија, но не е …

– Многумина веруваат дека станува збор за алергија на полен, но всушност тие имаат уште еден здравствен проблем и затоа е важно да се контактира алерголог, со цел да се извршат потребните тестови и да се утврди соодветна терапија – вели алергологот.

Само кога состојбата на пациентот ќе се смири, се прават тестови кои се едноставен, брз, безболен и сигурен начин за откривање на алергени.

Тие се изведуваат со стандарден сет на инхалирани алергени на подлактицата, со поставување на една капка раствор на алерген, по што површинскиот слој на кожата се гребе со лансет, со цел да се овозможи контакт на алергенот со клетките на поткожниот слој. Ако некое лице е алергично на кој било од тестираните алергени, на тоа место се појавува црвенило, оток и чешање по 15-20 минути.

Честопати тестот покажува дека едно лице е алергично не само на тревата, туку и на неговото милениче!

Кај пациенти со изразени промени на кожата, не е можно да се применат тестови на кожата, се прави тест на крвта.

Колку понекогаш се обемни тестовите, бидејќи многумина откриваат дека покрај амброзија, бреза и ајдучка трева, тие се алергични и на прашина, влакна на миленичиња …

Не излегувајте наутро и навечер, соблечете се и маскирајте!

– Затоа ги советуваме пациентите да го намалат престојот надвор во периодот на голема концентрација на полен во воздухот, да користат климатизери со филтри, да се соблекуваат веднаш штом ќе дојдат дома и да не ја исушат облеката надвор. На веб-страницата на Агенцијата за заштита на животната средина редовно се објавуваат податоци за концентрацијата на алергенски полен во воздухот од голем број локации во Србија, кои можат да бидат корисни за пациентите – заклучува д-р Мишковиќ.

Четири златни правила:

1.Поленот од плевелите е проблем претежно во текот на летото и раната есен.

2.Поленот, особено амброзијата, лесно се пренесува, често оддалечен километри од местото на настанот.

3.Најголема концентрација на полен има во раните утрински часови, како и за време на сончево, суво и ветровито време.

4.Поленот се намалува по дожд.