Никогаш не ја чистите оваа работа во вашиот дом? Поради неа би можеле да се разболите!

30 септември, 2020
дом корона

Загадувањето на воздухот во затворените простории може да предизвика главоболка, замор, вртоглавица и иритација на носот, очите и грлото

Бидејќи Ковид-19 продолжува да се шири низ целиот свет, повеќето луѓе посветуваат многу поголемо внимание на своето здравје, од хигиената на рацете до носењето маска на јавно место. Меѓутоа, во многу случаи, работите во вашиот дом исто така можат да го оштетат вашето здравје.

Всушност, единственото нешто што занемарувате редовно да го чистите може да биде виновникот за некои сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи го и вирусот корона: филтри со HVAC.

Многу видови штетни бактерии и габи може да се најдат во филтрите за воздух во затворени простории – патогени микроорганизми кои можат да се шират во вашиот дом доколку филтрите не се чистат често.

Покрај тоа, често цитираната студија за Ковид-19, објавена од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), покажа дека три семејства биле заразени со вирусот корона во климатизиран ресторан во Гуангжу, Кина, поради „проток на воздух од климатизери“. .

Во друга студија, која сè уште не поминала научен преглед, истражувачите во Орегон собрале примероци од системот HVAC од болницата и го пронашле генетскиот материјал на вирусот САРС-КоВ-2 што предизвикува болест Ковид-19.

Нивните откритија покажуваат дека е можно корона вирусот да се пренесува преку системот HVAC, особено оние кои не се чистат редовно.

Ако го оставиме вирусот корона настрана, сами по себе, валканите HVAC филтри претставуваат сериозен здравствен ризик. Во студија објавена во 2014 година во медицинското списание „Микобиологија“, истражувачите открија девет видови на габи на високо ефикасни филтри за прочистување на воздухот (ХЕПА), истакнувајќи дека се знае дека многу од овие габи предизвикуваат алергии.

Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА) објаснува дека загадувањето на воздухот во затворените простории, како што е ширењето на алергени, може, покрај другите ефекти, да предизвика главоболки, замор, вртоглавица и иритација на носот, очите и грлото.

– Кога HVAC системите се слабо одржувани или запоставени, алергените се формираат и остануваат во издувниот систем долго време, т.е. цевки Всушност, ако живеете во зграда, ако не го исчистите системот од канали и цевки, може да им наштетите и на соседите. – објаснува Натали Барет, контролор за квалитет на услугите во Nifty Duct Cleaning.

Ако сакате да се обидете да го зачувате здравјето на себе (и на вашите соседи), не само што треба редовно да чистите, туку и да ги заменувате филтрите.

– Филтрите за HVAC и печки треба да се менуваат на секои три месеци – вели Бејли Карсон од компанијата Хенди за професионално чистење.

Таа препорачува да се замени филтерот на почетокот на зимата, а потоа повторно три месеци подоцна.