Нивото на железо би можело да биде поврзано со должината на животот. Научниците нашле објаснување

25 јули, 2020
jiuhnjk


Кога одите на лекар за да направите тест на крвта, нивото на железо е еден од основните параметри. Се разбира, не функционира кога е премногу ниско, бидејќи може да укаже на анемија, но и многу поопасни болести.


Научниците дошле до некои нови откритија. Тие имаат нови докази дека нивото на железо во крвта има влијание врз животниот век, така што премногу се поврзува со ризикот од предвремена смрт. Студиите со вакви резултати секогаш треба да се земаат со доза резерва, но новото истражување опфаќаше многу широки податоци за повеќе од милион луѓе од три јавни бази на податоци. Експертите се фокусираа на три клучни мерки на стареење: животен век, години без болести и достигнување многу висока возраст (долговечност). Преку анализата, докажано е дека постојат 10 клучни области на генот поврзани со факторите на долговечност, како и гени-множества, кои се поврзани со начинот на кој метаболизира железото на телото. Едноставно кажано, премногу железо во крвта се чини дека е поврзано со зголемен ризик од предвремена смрт.

Петте генетски маркери што ги откриле истражувачите не биле претходно истакнати како значајни на ниво на геном. Некои, вклучително и APOE и FOXO3, беа издвоени во минатото како важни за процесот на стареење и здравјето на луѓето. Од здружението на болести поврзани со возраста и добро познатото место на стареење АПОЕ и ФОХО3, јасно е дека до одреден степен собираме информации за процесот на стареење кај луѓето, пишуваат истражувачите во неодамна објавениот труд. „Додека сè уште бевме во раните фази на истражување на поврзаноста со метаболизмот на железо, можевме да видиме развој на лекови направени за да се намали нивото на железо во крвта, што како последица на тоа може да додаде години на живот. Покрај генетиката, железото во крвта во голема мерка е контролирано од диетата и веќе е поврзано со голем број на болести поврзани со возраста, вклучувајќи ја и Паркинсоновата болест и црниот дроб. Исто така, тоа влијае на способноста на нашето тело да се бори против инфекција како што старееме, пишуваат истражувачите.