Ново истражување на светските доктори: Короната ги оштетува белите дробови и три месеци по инфекцијата!

2 декември, 2020
2265005_screenshot-18_ls


Истражувањето е направено на Универзитетот во Оксфорд, а научниците користеле нова техника на набудување за да ја идентификуваат штетата што не била забележана со класичниот преглед, пренесува Би-Би-Си. Научниците, наводно, користеле ксенон гас при магнетна резонанца за да добијат слики од оштетување на белите дробови.


Новата техника се состоеше од пациенти кои вдишуваа гасови за време на снимање, а овој метод на снимање беше извршен на 10 пациенти на возраст од 19 до 69 години, од кои осум имаа отежнато дишење, а некои се пожалија на замор три месеци по болеста. , иако не биле на интензивна нега за време на болеста. За време на скенирањето, овие осум пациенти покажале оштетување на белите дробови нагласувајќи области каде воздухот не оди лесно во крвта. Поради првите откритија од истражувањето, се планира да се испитаат до 100 лица, со цел да се утврди дали тоа се случува кај пациенти кои немале силни или немале никакви симптоми.