Ново откритие на научниците: Екстракти од коноп успешни во спречување на заразата со Ковид 19

28 ноември, 2020
maxresdefault (4)

Канадските научници спроведоа студија која сугерира дека нови екстракти од канабис (канабис сатива) може да го намалат нивото на рецептори во човечкото тело што вирусот САРС-КоВ-2 ги користи за да влезе во клетката.

Од овие 23 екстракти, 13 го намалија изразот на клеточниот рецептор ACE2 (ензим 2-конвертирач на ангиотензин) преку кој новиот коронавирус го напаѓа ткивото кај луѓето. Ова е целосно ново и круцијално откритие, според студијата објавена во научното списание „Aging“.

Можна нова стратегија АЦЕ2 рецепторот преку кој вирусот САРС-КоВ-2 влегува во клетките на човечкото тело, се изразува во опсег на човечко ткиво, кое вклучува бели дробови, назална мукоза, бубрези и гастроинтестинален систем.

Намалувањето на нивото на ACE2 во улатните ткива може да биде остварлива стратегија за намалување на шансите за инфекција со COVID-19, тврди канадски тим научници.


800 нови сорти и екстракти C. sativa, а особено неговите сорти богати со канабидол (CBD), се покажа во претходните истражувања за промена на генската експресија и поседување антиинфламаторни и антиканцерогени својства. Сепак, ефектот на коноп врз изразот на рецептори на ACE2 не бил познат, тврди канадскиот тим. Во нивното истражување, тие развија 800 нови сорти и екстракти од коноп и тестираа 23 екстракти богати со ЦБД на 3Д модели на човекот, за да видат дали ногата ќе го смени изразот на рецепторот АЦЕ2 во споменатото ранливо човечко ткиво.


Ефект врз воспалителното ткиво

Во следните модели, канадскиот тим проучувал ткива симулирани со фактор на некроза на воспалителен цитокин-тумор некроза α (TNF-α) и интерферон y (INFy). Анализата за секвенционирање на РНК покажа дека TNF-α и INFy ги зголемуваат нивоата на mRNA на ACE2 во оралното ткиво. Сепак, 22 од 23 екстракти од коноп успешно го намалија овој израз.а Ефект врз воспалителното ткиво Во следните модели, канадскиот тим проучувал ткива симулирани со фактор на некроза на воспалителен цитокин-тумор некроза α (TNF-α) и интерферон y (INFy).

Анализата на секвенционирање на РНК покажа дека TNF-α и INFy ги зголемуваат нивоата на mRNA на ACE2 во оралното ткиво. сепак 22 од 23 екстракти од коноп успешно го намалија овој израз инфламаторно ткиво

Во следните модели, канадскиот тим проучувал ткива симулирани со фактор на некроза на воспалителен цитокин тумор некроза α (TNF-α) и интерферон y (INFy). Анализата за секвенционирање на РНК покажа дека TNF-α и INFy ги зголемуваат нивоата на mRNA на ACE2 во оралното ткиво. сепак, 22 од 23 екстракти од канабис успешно го намалија тој израз.