Обидете се со овој трик од 5 секунди кој дејствува како таблета за смирување

21 јуни, 2020
асдф

Една од ефективните техники за релаксација, практикувана со векови од индиската ајурведска медицина, е техниката на дишење, која се менува во стресни ситуации и со тоа дополнително ги интензивира негативните емоции. Доколку сакате да ја пробате наједноставната техника на релаксација, сè што треба да направите е да го гледате екранот. Имено, покажува геометриски форми кои постепено се зголемуваат во текот на еден временски период (пет секунди) и потоа се враќаат во првобитната форма на точката.

– Внимавајте на промените во овој GIF и обидете се да го координирате вашето дишење со нив.

– Вежбата започнува во моментот кога геометриската форма се сведува на хоризонтална линија и тоа е кога ќе започне вашиот здив.


– Вдишете го воздухот низ носот додека не се зголеми формата на GIF-от, но и со надувување на абдоменот.

– Во моментот кога анимацијата ќе престане и ќе започне да се намалува, постепено издишувајте воздух низ устата, навлегувајќи и во стомакот.

– Повторете го вдишувањето и издишувањето 5 пати, направете минута пауза и повторете ја постапката уште 3 пати. Дишењето ја движи дијафрагмата, а неговото движење ги „масира“ внатрешните органи, со што се подобрува варењето и ја регулира функцијата на бубрезите. Правилното дишење ги отстранува токсините од телото и делува на нервниот систем и може значително да го намали чувството на напнатост и болка.