Официјално сооштение за новиот вид Корона: Вирусот се пренесува побрзо но има и една добра вест!

22 декември, 2020
italija (1)

Новиот вид на коронавирус, кој за прв пат беше откриен во Велика Британија, а веќе се прошири во неколку земји, предизвика паника низ цела Европа. Како што објаснуваат експертите, нов вид опасен вирус се шири побрзо од SAR-CoV-2, но останува прашањето дали е и поопасен и поубиствен.

Светската здравствена организација денес објави дека нема докази дека мутиран вид на коронавирус ја зголемува тежината на болеста, иако е позаразен.


Експертите наведуваат и дека очекуваат повеќе детали за потенцијалното влијание на новата варијанта, пренесува Ројтерс. Марија ван Керкове, техничка директорка на СЗО за „Ковид-19“, рече дека научниците ја анализирале реакцијата на антителата кон вирусот.