Особини на емоционално здрави луѓе: Еве кои 5 работи секогаш ги прават, стресот не им може ништо!

13 мај, 2020
ем

Емоционално здравите луѓе се доволно силни за да управуваат со стресот и лесно да се справат со предизвиците, и тие знаат да ги контролираат своите емоции и однесување.

Создадете баланс на стрес и среќа

Стресот е неизбежен во денешно време, па затоа е многу важно да знаете како да го контролирате.Не дозволувајте стресот и негативните чувства да станат дел од вашата дневна рутина.

Обидете се да постигнете рамнотежа помеѓу дневните обврски и задоволството.

 Научете и откријте нови работи.

Одете на курс за кој долго размислувавте, прошетајте, научете странски јазик, запишете се во училиште за танцување или едноставно спакувајте ги торбите и патувајте во инспиративно место.

Зајакнете ја отпорноста

Емоционалното здравје подразбира способност за примање удари, да го издржиме стресот и животните проблеми. Дури и во тешки моменти, треба да остане позитивен и креативен. Бидете сигурни дека тоа е најдоброто оружје во борбата против стресот.

Клучот за емоционалното здравје е добро да се прилагодуваме на новите ситуации и да управуваме со стресот, но и со нашите емоции.

Запознајте се себеси

Способноста да ги препознаеме нашите чувства и да ги изразиме на соодветен начин ни помага да не западнеме во депресија.

Поддршката е исто така важна за менталното здравје. Важно е покрај себе да имате луѓе во кои верувате и кои ќе бидат вашата поддршка.

Одењето во паркот го намалува крвниот притисок и стресот, покажаа истражувањата.

Бидете оптимисти и најдете хоби

Ако добиете милениче, ќе видите колку подобро ќе се чувствувате, a ќе добиете и безусловна љубов. Додека ги шетате, ќе запознаете нови луѓе.

Ограничете ги лошите ментални навики, како што се грижи и негативно размислување за себе. Тие привлекуваат енергија и се активираат стравови и депресија.

Пронајдете креативно хоби како сликање, пишување, играње или работа во домашна работилница. Создавајте и бидете попродуктивни.

Смеата го чисти духот за пет минути

 Луѓето кои не се депресивни и вознемирени и не чувствуваат ментални проблеми не се целосно ментално здрави.

Од друга страна, не значи дека сме психички болни ако поминеме низ тежок период и емотивни проблеми.

Ментално здравите и болните се разликуваат по тоа што здравите секогаш стануваат и се движат понатаму по падот на животот. Доброто ментално здравје подразбира попозитивни квалитети.

Емоционално здравите луѓе се задоволни, имаат волја да живеат и голема самодоверба. Тие знаат да се релаксираат и да се забавуваат, но се соочуваат и со проблеми.Тие наоѓаат значење во сè што прават. Добро се прилагодуваат, задоволни се што учат и прифаќаат нови работи и знаат да воспостават рамнотежа помеѓу работата и приватниот живот.

И најважната „алатка“ за здравјето е смеа – само пет минути смеење го чисти целиот акумулиран стрес и ги брише последиците од негативните емоции.

Сигнални до телото

Да останете мирни и полни со енергија дури и под стрес, потпирајте се на вид, слух, допир, мирис и вкус.

Слушајте музика, украсете ја просторијата со омилени цвеќиња и мирисајте ја.

Телото испраќа сигнали, како што се глад, жед и поспаност, затоа не ги отфрлајте тие пораки.

Одвојте најмалку еден час на ден само за себе, опуштете се и фокусирајте се на вашите чувства. За да функционирате нормално, спијте најмалку осум часа, јадете здраво и пијте многу течности.

Самоконтролата и самодисциплината будат надеж и можеме полесно да ги надминеме очајот и беспомошноста.