Овој спреј го УБИВА коронавирусот за само еден час!

3 септември, 2020
sprej

Научниците од американскиот универзитет во Вирџинија веруваат дека пронашле решение за дезинфекција: површинска обвивка која го убива коронавирусот во рок од еден час.

„Тезата е дека кога вирусот со капки паѓа на тврда површина, тој не е активен во тој момент“, објаснува главниот автор на студијата, Вилијам Дакер, професор по хемиско инженерство, кој заедно со уште двајца колеги учествувале во проектот.

Тимот тесно соработува со Лео Пан, професор на школата за јавно здравје во Хонг Конг. Тој е познат по неговото истражување за вирусот САРС-КоВ-1, одговорен за епидемијата САРС од 2003 и 2004 година.

Тимот Дакер успеа да направи спреј што убива дури 99.9% од вирусот за еден час откако ќе се постави на површината, било да е тоа стакло, не’рѓосувачки челик или некои други материјали. Исто така е ефикасен ако стои во вода една недела.

„Еден час е најкраткиот период што го тестиравме досега и сега ги тестираме перформансите за уште пократко време“, рече Дакер. Истражувачите се надеваат дека нивниот спреј ќе работи по неколку минути.

Се испитува можноста за масовно производство на овој производ, а не се лупи дури и кога ќе пресечете со скалпел, а ги уништува вирусите дури и по повеќекратно изложување.