Пасивна агресија-молчење,прикриена лутина…

7 јуни, 2020
agresija

Пасивната агресија е термин што го користат луѓето во разни прилики. Сепак, многумина поуспешно го препознаваат во секојдневниот живот отколку што го опишуваат со зборови. Според некои автори, пасивната агресија е намерен и маскиран начин за изразување скриени чувства на лутина.Пасивните агресивни однесувања се деструктивни, токсични, доведуваат до проблеми во врските, но и тие се успешни во провоцирање на гневот на лицето за се наменети.

Некои од карактеристиките на пасивно агресивните луѓе:

1. Лути сте, но не го покажувате тоа

Ова е навика која нема да му помогне на никого. „Негирањето на гневот е класично пасивно агресивно однесување“, вели магазинот “Psychology today”.

2. Одолговлекувате

Одложувањата на обврските, задачите и несигурноста се исто така симптоми на пасивно агресивно однесување. Додека повеќето од нас понекогаш доцнат со исполнување на обврските, овие лица ќе го искористат одложувањето како начин да избегнат назначување нови задачи за да не мора директно да ги одбиваат.Пасивно агресивните лица имаат неверојатна моќ да останат смирени додека другите, исцрпени од ваквото однесување, реагираат со гнев. Понекогаш тоа особено ги забавува.

3. Вие испраќате нејасни пораки

Коментарите од пасивно агресивна личност понекогаш можат да повредат како нож во грбот, но на нив е тешко да се одговори. Зошто? Бидејќи тие знаат како да го кажат тоа индиректно, а вие ќе испаднете премногу чувствителна личност ако се навредите.

4. Вие ги навредувате луѓето

Да се биде пасивно агресивен значи да се навредува некого на многу суптилен начин за да се чувствува личноста подобро, коментира Јоди Аман, психотерапевт од Њујорк, додавајќи: „Оваа акција често се одвива несвесно, особено кога некој се чувствува лошо и сака да биде во центарот на вниманието. Затоа е добро да се биде свесен за овие факти, ако сакате да се промените или ако се чувствувате особено лошо во нечие друштво “.

5. Третмани на тишина

Ова однесување е типично за пасивно агресивна личност – тие да знаете за нивниот гнев, но избираат да не зборуваат за тоа.

6. Вие не сте директни

Интересен пристап на пасивно агресивна личност е тоа што ќе им кажат на сите дека имаат проблем со некоја личност, но никогаш директно со неа.