Професор на Харвард тврди: Кокосовото масло е чист ОТРОВ!

9 октомври, 2020
Kokosovo-ulje

Кокосовото масло отсекогаш се сметало за најздраво. Покрај тоа што е најздраво масло за подготовка на храна, ги користиме и за нега на коса и кожа.

Д-р Карин Микелс, професор на Харвард, го тврди спротивното.

Во говорот што го одржа на Универзитетот во Фрајбург, таа изјави дека кокосовото масло е една од најлошите намирници што можете да ги користите. Експертите од Американското здружение за срце минатата година објавија дека кокосовото масло содржи заситени масни киселини и дека треба да ги замениме со заситени бидејќи на тој начин можеме да го намалиме ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, и се согласи професорот Микелс.


„Потрошувачката на кокосово масло е далеку поштетна од потрошувачката на сало, бидејќи кокосовото масло се состои главно од заситени масни киселини. Едноставно кажано, ова масло е чист отров! “, Рече д-р Мишелс. Некои веруваат дека кокосовото масло може да се користи за намалување на симптомите на Алцхајмерова болест, но експертите велат дека нема доволно истражување за да се потврди тоа. „Луѓето тврдат дека ова масло го штити имунитетот и дека Алцхајмеровата болест може да се лекува. Нема доволно докази за тоа и треба да се има предвид дека кокосовото масло содржи заситени масни киселини “, рече Лили Саутер, нутриционист, кој не се согласуваше целосно со Микелс. Таа исто така спомена дека е грубо да се каже дека такво нешто е отров и дека нема ништо лошо во тоа да се користи повремено.