Се прашувате кога ќе умрете? Користете го овој калкулатор на сопствена одговорност!

4 септември, 2020
kalkulator-aplikacija-Mylongevity

Експертите од Универзитетот во Источна Англија претставија калкулатор, наречен Миловечност, кој го пресметува влијанието на болеста и другите околности врз нашиот животен век.

Признаваме дека идејата за калкулатор што покажува кога ќе умреме звучи бизарно, но таа е реална и е дел од големото научно истражување спроведено во Велика Британија.

„Луѓето сакаат да знаат вакви работи, но не од морбидни причини, туку од долгорочни планови, кои се однесуваат на инвестиции и пензии. Во исто време, калкулаторот може да влијае на промените во животниот стил со цел да се зачува здравјето што е можно подолго “, објасни професорката Елена Кулинскаја, шеф на тимот за развој.
Развиен пред глобалната пандемија
Користењето на калкулаторот е многу едноставно.


На овој ЛИНК, внесете го вашето име, возраст, пол, без разлика дали сте пушач или имате какви било здравствени проблеми.

Истражувачите го засновале софтверот врз основа на податоци од 110.000 луѓе, кои наполниле 60 години од 1990 до 2000 година. Нивниот здравствен статус се ажурира на секои шест месеци. Резултатите потоа беа преведени во проценки на очекуваниот животен век за 648 различни профили (во зависност од податоците).

Калкулаторот е развиен пред пандемијата на коронавирусот, што може да влијае на животниот век на поединците, велат истражувачите.